Albanski mediji o izborima u Tuzima: Mobilisana je dijaspora, došlo ih je više od 1.000

Mediji u Albaniji danas su posvetili značajan prostor ishodu jučerašnjih lokalnih izbora u Tuzima, na kojima je Albanski forum osvojio apsolutnu vlast.

Uglavnom preovladavaju zaključci kako je riječ o izuzetnom rezultatu, ali i da je pobjeda Albanskog foruma osigurana zahvaljujući snažnom odzivu dijaspore.

Profesor sa Univerziteta u Draču Enver Bitići konstatovao je u autorskom tekstu za Bota sot kako je na ishod izbora snažno uticala dijaspora.

“Izlaznost na izborima bila je rekordna, a znate li zbog čega? Zato što je mobilisana albanska dijaspora iz Crne Gore koja živi u SAD. Više od 1.000 njih, koji čine 13 odsto ukupnog broja izašlih birača, došli su iz Amerike i glasali za Albanski forum. To je sjajan primjer”, naglasio je on.

Foto: screenshot

Bitići ističe i kako je albanska dijaspora poslala poruku da “ne nasijeda na propagandu prosrpskih snaga”, te da je “prozrela demagogiju Dritana Abazovića, Edija Rame i ostalih koji su željeli da prevare javno mnjenje”.

Donoseći informaciju o pobjedi Albanskog foruma, Top Channel ističe kako je Nik Đeljošaj okupio najveći broj albanskih političkih snaga u Crnoj Gori.

“Izbori su imali veliku važnost u opštini u kojoj su Albanci većina, najprije zbog ne baš dobre političke klime i anti-albanskog pritiska”, naveli su oni.

Analitika

Komentariši