Američki novinar čiji je prađed bio lični obućar kralja Nikole

Majkl Smerkoniš javno se ponosio detaljima iz porodične istorije. Recimo, time da su zabilježena i zapamćena imena roditelja njegovog đeda Nikole Grujičića – Marko i Plana. Da je baba Vukica (Viktorija), Nikolina žena, rođena Ivanišević sa Cetinja… A da je upravo njen otac Milo bio kraljev obućar

Konekcija između Baraka Obame i naših Grujičića

Udarni jutarnji vikend termin na CNN i jedan novinar crnogorskog porijekla ovih dana pita Ameriku: mjesečare li to njihove Sjedinjene Države pravo u Treći svjetski rat? Zbog čega Tramp želi da se gospođa Hejli kandiduje na stranačkim izborima?

Pa još analizira: kakvu je to neiznuđenu grešku ovih dana napravio Džo Bajden; ima li pravo jedna NHL zvijezda hokeja na ledu da bojkotuje proslavu „Prajda“; pa i presudu za ubistvo drugog stepena u zajednici Afroamerikanaca u Memfisu… E da, prađed mu je bio lični obućar kralja Nikole!

Majkl Smerkoniš je najveća faca među novinarima našeg porijekla i ako nijeste čuli za njega, izvjesno znači i da ne pratite američku politiku na dnevnom nivou. Bivši republikanac bio je prvi radijski reporter koji je intervjuisao Baraka Obamu nakon što je izabran za predsjednika Amerike! I bio je to prvi od njihovih sedam intervjua tokom dva predsjednička mandata. Dalje: takođe je intervjuisao i predsjednike Kartera i Klintona, pa oba Buša. Pa aktuelnog predsjednika Džoa Bajdena tokom potpredsjedničkog mandata. Pa potpredsjednike Dika Čejnija, Al Gora…

Smerkoniš, lik koji subotom u devet ujutro po njujorškom vremenu na CNN vodi „Smerconish“ šou –takođe je i kolumnista nedjeljnog izdanja „The Philadelphia Inquier“. I sa 60 godina tvrdi da je „već intervjuisao svakog kog je poželio, osim Lerija Dejvida, kreatora omiljenih serija „Seinfeld“ i „Curb Your Enthusiasm“.

Ma, dovoljno da podvučemo ono o „najvećoj faci među…“ – i, eto, dodamo da je čoek stigao i do doktorskog zvanja u pravničkoj struci. Majkl je na američkoj medijskoj sceni trenutno i jedan od najpoznatijih sinova Filadelfije – rođen u Dojlstaunu, nekih 40 kilometara od centra milionskog grada u Pensilvaniji…

E, tu dolazimo do onoga da su Smerkonišu korijeni vrlo bitni. Tata Volt je porijeklom iz Galicije, neđe na granici Poljske i Ukrajine. Prezime mame Florens je Grovič. Đed Nikola je 1925. pri dolasku u SAD, u onom čuvenom imigracionom centru na ostrvu Elis kroz koji su prolazili svi doseljenici – promijenio prezime u Grovič. Prezivao se, prije toga – Grujičić. Amerikanci u žurbi nijesu znali ni pravilno zapisati, a kamoli izgovoriti takvo prezime – i ostade Grovich.

Ne jednom i javno, recimo u intervjuu za „Dallasnews“, Smerkoniš se ponosio detaljima iz porodične istorije. Recimo, time da su zabilježena i zapamćena imena roditelja njegovog đeda Nikole Grujičića – Marko i Plana. Pa da je baba Vukica (Viktorija), Nikolina žena, rođena Ivanišević sa Cetinja… A da je upravo njen otac Milo bio onaj lični knjažev i kraljev obućar.

U istom intervjuu, Smerkoniš je otkrio da su Smerkoniši i Grujičići – Groviči imigrirali u isti provincijski dio na sjeveroistoku Pensilvanije… Da je đed Nikola morao žestoko raditi, da bi obezbijedi dolazak žene u Ameriku, nakon dvije godine… E da, mnogo mu je bilo bitno i da istakne – da od dana stupanja na američko tlo, obje porodice nijesu prekršile ni imigrantski, ni druge zakone.

Majkl Smerkoniš, kao mladić i zbog očevih uvjerenja i konekcija, ušao je u politiku preko Republikanske partije. Nezadovoljan liderstvom mlađeg Buša, razočaran zbog spoljne politike i godinama neuspješnog „lova“ na Osamu Bin Ladena – potpuno neočekivano podržao je Demokratu Obamu na predsjedničkim izborima 2008… Dvije godine kasnije odrekao se bilo kakve partijske pripadnosti; u medijskom svijetu uživa reputaciju nezavisnog novinara. Koji je, na kraju, isticao i da je ponosan što 2016. nije izašao na Tramp – Hilari izbore…

Pobjeda

Komentariši