Autokefalija je Božji Promisao: Arhimandrit Kijevo-pečerske lavre prešao u Pravoslavnu crkvu Ukrajine (video)

piše: Vladimir Jovanović

Avramij Lotiš, arhimandrit (na gornjoj slici), nastojatelj sabornoga hrama Svetouspenske Kijevo-pečerske lavre, koji je do danas u pomenutom statusu bio klirik UPC (MP)  ogranka Moskovske patrijaršije u Ukrajini  obratio se mitropolitu kijevskome i cijele Ukrajine, poglavaru autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine Epifaniju, sa molbom da ga s postojećom monaškom bratijom potvrdi u dosadašnjem statusu, objavili su mediji u Kijevu.

Mitropolit Epifanij, navodi se, „uslišio je njegovu molbu i blagoslovio oca Avramija da ispuni dužnost namjesnika Svetouspenske Kijevo-pečerske lavre u skladu s pravoslavnom tradicijom”.

Takođe, Epifanij je apelovao na ukrajinsku vladu da obezbijedi korišćenje Lavre za bogosluženjâ, prebivalište bratije i monaške djelatnosti. On je izrazio nadu da će država pomoći da se namjesnik, bratija i manastir „zaštite od mogućih provokacija pristalica Moskovske patrijaršije”.

Otac Avramij se obratio bratiji i javnosti putem videa sa sljedećim apelom:

„Časni oci i draga braćo! U posljednje vrijeme, posebno u ovim mjesecima i neđeljama, svi smo ośetili bol i očaj zbog događaja koji se dešavaju u našem domu, Lavri. Još pokušavaju da nas ubijede da je jedini razlog za ova dešavanja stav naše države. Ipak, moramo iskreno priznati da su naši prethodni vikar i arhijereji iz Sinoda [UPC (MP), prim] korak po korak formirali tužnu situaciju u kojoj smo se našli. Umjesto dijaloga, tu su konspiracije i prijetnje. Umjesto da shvatimo potrebu da se istinito, iskreno i KONAČNO RAZBIJE POTČINJENOST MOSKVE koja protiv nas ratuje  nejasne i polovične odluke i izjave koje svako tumači kako hoće. Umjesto traženja načina za ujedinjenje pravoslavnih i pomirenje Ukrajinaca  raspirivanje neprijateljstva i konfrontacije”.

U ovome što se dešava vidim djejstvo BOŽIJEGA PROMISLA i podsticaj svima nama da priznamo novu kanonsku realnost  postojanje pomjesne pravoslavne Crkve u Ukrajini”, kazao je Avramij, kojoj je dodijeljen TOMOS O AUTOKEFALNOSTI, koja ima priznanje Vaseljenskoga Patrijarha i pomjesnih crkava, koja ima kanonski izabranoga predstojatelja  njegovo blaženstvo mitropolita kijevskoga i cijele Ukrajine Epifanija”.

Kako smo ranije izvještavali, UPC (MP) 10. marta o.g. dobila je od nadležnoga organa ukrajinske vlade akt o raskidanju ugovora od 19. maja 2013. o besplatnome korišćenju kulturnih i sakralnih objekata i druge imovine u kompleksu Kijevo-pečerske lavre, najveće pravoslavne svetinje Ukrajine.

Lavra je stoprocentno vlasništvo ukrajinske države.

S naznačenim ROKOM DO DANAS  29. marta o.g.   naloženo je da UPC (MP) iseli svoj personal iz Lavre i da se obavi primopredaja svih i nepokretnih i pokretnih dobara.

Iz UPC (MP) tvrde da je to nezakonito, a neki od njezinih vladika su poručili da se svojevoljno neće iseliti.

Kjevo-pečerska lavra u ukrajinskoj prijestonici, koja uključuje monaške pećine, obuhvata 22 hektara. Od 144 objekata, njih 122 proglašeni su spomenicima kulture. Lavru je UNESCO proglasio svjetskom baštinom.

Dok je Ukrajinom upravljao proruski predśednik Viktor Janukovič, koji je početkom 2014. pobjegao u Rusiju, UPC (MP) je od ukrajinske vlade ugovorom, koji je 10. marta ove godine razvrgnut, dobila 79 objekata Kijevo-pečerske lavre na neodređeno korišćenje.

Ministar kulture Ukrajine, Oleksandr Tkačenko, objasnio je ranije da nalog o iseljenju obuhvata vladike i sinodalnu upravu UPC (MP), od kojih su neki na listi sankcionisanih osoba od strane Savjeta za nacionalnu bezbjednost kojim rukovodi Zelenski — nezvanično oni su „agenti od uticaja” koji rade u korist ruskoga agresora — ali da obični monasi „vazda imaju izbor”, nagovještavajući prijelaz u autokefalnu Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

„Monasi mogu ostati u Kijevo-pečerskoj lavri”, poručio je Tkačenko, „ali ne i rukovodstvo UPC (MP)“.

Antena M

Related posts

Leave a Comment