Bešić: Nedopustivo je kršenje zakona od strane predsjedničkog kandidata

Nedopustivo je kršenje zakona, naročito od strane nekoga ko pretenduje da izvršava jednu od najbitnijih državnih funkcija, poručila je direktorica Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) Milena Bešić u emisiji “Pressing” na Gradskoj TV.

Kada je riječ o slučaju dvojnog državljanstva i prebivališta predsjedničkog kandidata Milojka Spajića, Bešić kaže da bi Spajić morao da ima isti tretman kao i svi ostali.

“Građane treba da zanima kako institucije reaguju u ovakvoj situaciji. Kada nemate vladavinu prava i zakone, ostavlja se ogroman prostor za kompletnu javnost da izigrava stručnu javnost, naročito kada je stručna javnost tiha i selektivna u izjašnjavanju o ozbiljnim pitanjima”, ocjenjuje Bešić.

Zakonske nedorečenosti, u određenim situacijama, dodaje, tumače se proizvoljno i “kako kome odgovara”.

“Što više neki kandidat bude napadan od protivkandidata, uvijek se daje više prostora i za one koji grade njegovu kampanju da to iskoriste i pretvore u prednost. Na ljude koji podržavaju Spajića ovo neće bitno uticati, ali hoće na biračko tijelo na koje je računao da bi ga podržalo”, smatra Bešić.

Komentarišući neku vrstu prijetnje šavničkim scenarijem iz Pokreta “Evropa sad”, Bešić kaže da tako nešto nije lijepo čuti od nekoga ko sebe predstavlja kao novu snagu i pristup politici, i koji su mahom dobili podršku upravo zbog toga.

“Ta vrsta zastrašivanja Crnoj Gori nije potrebna zato što smo mi i te kako podijeljeno društvo i dovoljno tenzično po desetinama raznih osnova”, ističe Bešić.

Nije sigurna da ćemo imati funkcionalan Ustavni sud do predsjedničkih izbora.

“Datum za podnošenje kandidatura je 26. februar, 27. februara je zakazana sjednica na kojoj će se glasati o kandidatima za sudije Ustavnog suda, a 28. ističe rok od 48 sati”, podsjeća Bešić i dodaje da ćemo tokom sljedeće sedmice znati sa koje polazne tačke krećemo u kampanju za predsjedničke izbore.

“Od Ustavnog suda puno toga zavisi i njena funkcionalnost je prioritet za stabilnost, legitimitet i legalitet brojnih drugih odluka koje su na čekanju”, dodaje Bešić.

Nada se da postoji stepen političke zrelosti i odgovornosti u našem parlamentu i da će se taj proces konačno privesti kraju.

“DPS ima prednost u smislu da im skraćivanje kampanje ne može naškoditi toliko koliko najavljenim, ali i kandidatima koji nam još nijesu poznati”, napominje Bešić, ocjenjujući da ćemo na predstojećim predsjedničkim izborima imati veliki broj kandidata i da će drugi krug biti odlučujući.

“Najvažnije je da izbori proteknu u demokratskoj atmosferi, uz poštovanje svih zakonskih normi”, zaključila je Bešić.

Gradski.me

Komentariši