Biseri crnogorske kulturne baštine 

Čeka li je obnova: Crkva Sv. Ilije u Gornjem Stolivu 

Zub vremena, na primorju česti veći ili manji potresi, oluje i nevremena, učinili su da je danas u prilično lošem stanju. Pod je izložen podzemnim vodama, krov prokišnjava, zvonik je u lošem stanju, a slike, umjetnine i sakralni predmeti propadaju

Piše. Ivan Kern

Stara župna Crkva Sv. Ilije nalazi se visoko na padinama Vrmca u selu Gornji Stoliv. Nije poznato kada je izgrađena ali se iz natpisa nad ulaznim vratima doznaje da je obnovljena i proširena 1556. godine.

O starosti ovog mjesta kao kultnog govori i manja Crkva Sv. Ane, koja se nalazi neposredno uz Crkvu Sv. Ilije. Za nju se pretpostavlja da je nastala između 12. i 13. vijeka. I ova manja crkva zbog svoje starine predstavlja značajan spomenik kulture.


Crkva Sv. Ilije je prostrana jednobrodna građevina sa kvadratnom apsidom. Posjeduje skromnu plastičnu dekoraciju, profilisan portal i rozetu iznad ulaza. Zvonik je izgrađen 1883. godine. 

Crkva je posjedovala i posjeduje bogati mobilijar i brojna umjetnička djela. Posebnu vrijednost predstavljaju tri oltarske slike Josipa Tominca. 

Međutim, zub vremena, na primorju česti veći ili manji potresi, oluje i nevremena, učinili su da je Crkva Svetog Ilije danas u prilično lošem stanju. Pod je izložen podzemnim vodama, krov prokišnjava, zvonik je u lošem stanju, a slike, umjetnine i sakralni predmeti propadaju, jer su konstantno izloženi vlazi.

Međutim, izgleda da bi stara župna Crkva Svetog Ilije u Gornjem Stolivu uskoro mogla biti obnovljena jer je pokrenuta velika akcija prikupljanja sredstava za taj nimalo jeftin i lak poduhvat. 

Za nadati se da će i ovo vrijedno kulturno dobro dobiti pažnju koju zaslužuje i produžiti svoj vijek trajanja.

Analitika

Please follow and like us:
Pin Share

Related posts

Leave a Comment