Boženin Izgubljeni raj

Tragično uporna u svojim nastojanjima da izgradi zdravije društvo iz poslaničke stolice u kojoj śedi, ostaće zaglavljena između stida, etike i estetike izraza

Poslanica Ure Božena Jelušić katkad zaviri u ambis crnogorskoga društva i onda se intenzivnije zna zamisliti i zapitati. I što tamo vidi? Vidi napade na predśedničke kandidate, vidi rastuću nesigurnost, naslućuje užas i tajne naslade pakla, ośeća patnje mizoginije, sadizma i agresivnosti, čuje govor mržnje i groteskni vox humana i tako dalje. 

I onda se preda estetici literarnoga oblikovanja te kaže: „Ovakav ekosistem mržnje, mizoginije i izdajništva svih boja, nažalost direktno ugrožava socijalni kapital cijele zajednice.“ Nažalost.

Glasom duhovnoga učitelja Partije dalje propovijeda kako „političke partije u Crnoj Gori moraju da shvate da su u prvom redu one odgovorne za porast nasilja u politici i među mladima“. Ovo je valjda onaj meditativni trenutak kada se Boženino fantomsko Ja odlijepi od poslaničke klupe iz koje je direktno podržavala kreiranje tog ekosistema mržnje iako je nerijetko ośećala stid. 

O obuzimanju stida Božene Jelušić viđeti:

https://www.portalanalitika.me/clanak/stilske-figure-bozene-jelusic

Kao ikona samopomoći na crnogorskoj političkoj sceni afirmativno ohrabruje da je „jedino kroz samokritičko sagledavanje poraznih efekata isključivosti i uskopartijskih interesa moguće ostvariti zdravije okruženje“. I to je sve.

Božena Jelušić od početka svoga poslaničkoga mandata nije izrazila konačan stav ni o čemu. Eto, ovako začudno zazove metafiziku morala a potom razorna djelovanja svoje partije izjednačava s krađom jabuka. Tragično uporna u svojim nastojanjima da izgradi zdravije društvo iz poslaničke stolice u kojoj śedi, ostaće zaglavljena između stida, etike i estetike izraza.

Što je, naravno, neće spriječiti da nastavi u Skupštini da poslušnički diže ruku na svaku inicijativu partijskoga šefa kojem je u zadatak stavljeno da od građanske i sekularne Crne Gore načini zgarište na kojem će nići nova, u mržnji i zlu okupana rusko-srpska gubernija. Nalik novoj Budvi, idealnoj projekciji civilizacijskog potonuća, u čijim je temeljima upravo Boženina misleća poza uz elegantno dignutu ruku u znak saglasnosti da se Pandorina kutija otpečati…

Analitika

One thought on “Boženin Izgubljeni raj

Komentariši