CHO poziva opozicione stranke da traže ostavku ministra Adžića

Crnogorski helsinški odbor poziva tehničku Vladu Crne Gore i, posebno, Ministarstvo unitrašnjih poslova Crne Gore, da bez odlaganja pruže objašnjenje kako i zašto je moglo doći do održavanja skupa pod obezbjeđenjem Uprave policije (prije nekoliko dana, u Podgorici), koji je propagirao i slavio zločinačku agresiju Rusije na Ukrajinu, a da danas, u Budvi, isto ministarstvo i ista uprava nisu učinili ništa da obezbijede i omoguće održavanje koncerta ukrajinske grupe “Ljapis”?

“Za Vladu i političke stranke koje je čine, a koja uporno ponavljaju da su “stoprocentno usaglasili svoju politiku sa EU” i koji se, propagandistički i populistički, stalno pozivaju na evro-atlantsko savezništvo i NATO, ova dva postupka – tolerisanje, zaštita i faktičko i bjelodano promovisanje ekstremističkih i fašističkih grupa i pojedinaca koji slave zločinačku rusku agresiju na nezavisnu Ukrajinu – predstavljaju pokazivanje pravog lica i njihovih stvarnih i iskrenih pozicija i namjera”, navodi se u saopštenju i dodaje da CHO smatra da je to neprihvatljivo i upravo sramno.

“Pozivamo opozicione stranke da zahtijevaju kontrolno saslušanje ministra Adžića i da, potom, traže njegovu ostavku. Pozivamo i stranke u tehničkoj Vladi, koje drže do vrijednosti građanske, multietničke i evropske Crne Gore, da zahtijevaju odgovornost nadležnih za pomenuto postupanje i nepostupanje”, ističe se u saopštenju.

CHO pojašnjava da su dešavanja u Podgorici i u Budvi “zabrinjavajući znaci da se crnogorsko društvo i njegova građanska dimenzija, kao i demokratska i evroatlantska sadržina i orijentacija, pod ovakvom vladom i njenim medijskim zaštitnicima i promoterima, u samoj Crnoj Gori, ali i u Srbiji i Rusiji, i dalje urušavaju i razbijaju i najozbiljnije dovode u pitanje na jedan zlokobni i maligni način”.

“Fašizacija društva je namjera i trend kojem se moramo odlučno suprotstaviti, prije nego što bude kasno – prije nego što destruktivni procesi ne unište i samu mogućnost građanske reakcije i otpora”, zaključuje CHO.
Antena M

Komentariši