Čini se da je dan kada će Skupština dobiti mandatarov prijedlog još daleko 

Spajić oborio rekord: Nikad nije prošlo ovoliko vremena od izbora do formiranja Vlade 

Pregovori o formiranju 44. Vlade Crne Gore i dalje su u toku i teško je da bi bilo ko, pa i sam mandatar Milojko Spajić, mogao reći kada bi oni mogli biti završeni.

Dok se i dalje traga za većinom koja bi podržala Spajićevu Vladu, do završetka roka u kojem bi ona trebalo da bude predložena i izglasana u Skupštini ostalo je još pedesetak dana.

No, uz sve to, Spajić je ovog vikenda postavio i jedan rekord. Naime, od nezavisnosti do danas, nikad nije proteklo ovoliko dana od održanih izbora do izglasavanja Vlade, pod uslovom da ga ovog puta uopšte i bude.

Naime, do danas je od izbora proteklo 98 dana, a u Skupštinu još nije stizao Spajićev prijedlog, niti je uopšte poznato kada će se to desiti. Tako će Spajić postati prvi mandatar koji ni 100 dana po održanim izborima nije uspio da sastavi Vladu.

Podsjetimo, do sada je rekord držao Zdravko Krivokapić. Od izbora održanih 30. avgusta 2020. godine do momenta kada je njegov kabinet dobio podršku u Skupštini tada je proteklo 96 dana.

Nešto manje vremena bilo je potrebno 2009. Igoru Lukšiću (73), te Željku Šturanoviću 2006. godine (51).

Računajući period od održanih izbora, najbrže su izvršnu vlast sastavili Duško Marković 2016. godine (43 dana) i Milo Đukanović četiri godine ranije (51 dan).

Analitika

Please follow and like us:
Pin Share

Related posts

Leave a Comment