Debata: Vuksanović-Stanković: DF se finansira od druge države, ali me zanima ko finansira Milatovića

Pet kandidata za predsjednika Crne Gore: Draginja Vuksanović-Stanković, Jakov Milatović, Goran Danilović, Aleksa Bečić i Andrija Mandić učestvuju u završnoj debati na televiziji Vijest. Poziv je poslat i aktuelnom predsjedniku Crne Gore i predsjedničkom kandidatu Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću iz čijeg kabineta je ponovljeno da nema saradnje sa “Vijestima”. Nije prisutan ni kandidat Jovan Radulović, međutim autor emisije nije objasnio zbog čega, niti da li je pozvan ranije.

U završnim porukama učesnici su naveli razloge zašto bi birači trebalo da se opredijele za nekog od njih. 

Milatović je poručio da će uvesti Crnu Goru u EU i da je glas za njega jedini garant da će Đukanović biti pobijeđen.

Mandić je kazao da se najduže bori protiv Đukanovića i da Crnoj Gori trebaju ljudi koji znaju kako da posao dovedu do kraja 

Danilović je poručio da građani odluče ko je od kandidata dostojan.

Bečićeva poruka biračima je da on pripada zlatnoj sredini i da je tako najbolje. Bečić je takođe istakao da ako Đukanović pobijedi na izborima, on će napustiti politiku.

Vuksanović-Stanković je kazala da u prvom krugu treba da pokažemo koliko nas je hrabrih i odlučnih, koji Crnu Goru vole srcem, jer samo takva CG može pobijediti u drugom krugu.

Tokom debate raspravljalo se o nekoliko tema. 

Vuksanović-Stanković je podsjetila Milatovića da je rekao da je ona fašista, što je shvatila kao uvredu i poručila mu da očekuje izvinjenje.

Milatović je kazao da ne odgovara “političkom marginalcu”.

Vuksanović-Stanković je rekla da su marginalci oni koji obmanjuju javnost.

“Kako očekivati izvinjenje od čovjeka koji je sjedio u vladi Zdravka Krivokapića, koji je komandovao desantom na Cetinje i koji je ćutao na nepočinstva Vesne Bratić”, istakla je Vuksanović-Stanković.

Mandić se nakon više od sat vremena pojavio u studio.

Na pitanje zašto se nije pojavio na drugoj debati na Javnom servisu, Mandić je kazao da ima još televizija osim TVCG.

“Ove kandidate ne doživljavam kao protivnike, jedini protivnik mi je Đukanović”, kazao je on i dodao da ne vidi mogućnosti za saradnju s DPS-om.

Danilović je pitao Mandića da li je tačno da misli da je on bio nečastan i da je mogao da “nagovori Amfilohija da ne izlazi na izbore”.

Vuksanović-Stanković je kazala da pojedini kandidati misle da znaju sve, a nije tako.

“Čuli smo da se mnogo priča o brizi za narod. DF se finansira od druge države, to je svima jasno. Ali me zanima ko finansira Milatovića”, upitala je Vuksanović-Stanković.

“Jedino ne možete kupiti znanje i ideje, finansiramo se iz glave”, kazao je Milatović.

Kandidat Evropa sad Jakov Milatović je kazao da su Mandić i Đukanović neodgovorni, jer su imali “privatnu debatu”.

“Mislim da su ostali bez argumenata. Nijesam srećan zbog toga, ali građani će suditi”, kazao je on i poručio da će nastaviti onamo gdje je stao kao ministar ekonomskog razvoja.

Danilović je kazao da je TV E tajkunska televizija i da nikad ne daje izjave za njih.

“NIkad ne bih dozvolio da se tamo prenosi duel dva kandidata”, kazao je on.

Vuksanović-Stanković je navela da joj u kampanji nijesu važni ni Mandić ni Đukanović.

“Moja mjera uspjeha biće život običnog čovjeka”, istakla je.

Vuksanović-Stanković je napomenula i da predsjednik ne vodi ekonomsku politiku, nego vlada.

Danilović je odgovorio kandidatkinji i kazao da se SDP uspjela da bude u svim vladama.

“Dvojica vaših lidera su bili u toj vladi i morali su da budu istjerani, nemate baš pravo da kažete da ste jedini suverenistički kandidat”, kazao je on.

Vuksanović-Stanković je odgovorila Daniloviću i rekla da je “žalosno da kandidat za predsjendika ne zna što je suverenizam te da je istjeran iz 10 partija”.

Milatović je rekao da su ovo jako važni izbori na kojima građani i građanke biraju između politike i političara prošlosti i pogleda u budućnost, novih ideja i novih ljudi.

“Siguran sam da će Crna Gora 19. marta izabrati da ide naprijed, da se ne vraća nazad. Mislim da je kampanja bila poprilično mirna, da smo mi iz Pokreta Evropa sad uspjeli da vratimo teme od suštinske važnosti, ekonomske teme, teme koje se tiču unapređenja vladavine prava. To je bilo do fijaska koji je Đukanović doživio na predsjedničkoj debati na Javnom servisu. Usljed nedostatka argumenata, dan nakon toga organizovao je nemili incident na Cetinju, fizički atak na mene kao predsjedničkog kandidata”, rekao je Milatović. 

Danilović se požalio na dešavanja u DIK-u kad su u pitanju potpisi podrške i ponovio da očekuje reakciju SDT-a.

“Žao mi je što je među medijima ti prošlo neopaženo, ne bi da je neko drugi bio. Bojim se da nam prijeti neizvjesna sudbina na dan izbora”, smatra Danilović. Nada se, dodaje, da će pobijediti poštena Crna Gora.

Bečić je stava da je kampanja bila kratka, ali dinamična. 

“Đukanovićeva politika je politika prošlosti i ona će biti pobijeđena. Đukanović i ja nikad ne možemo biti prijatelji, zato se vidi koga želiu drugom krugu”, kazao je Bečić.

Vuksanović-Stanković je istakla da se ostali kandidati predstavljaju onakvim kakvi nijesu.

“Ja sam se jedina pokazaa onakvom kakva jesam, 30 godina nijesam miijenjala kape, grbove, zastave himne. Bezuslovno i beskompromisno sam se borila za Crnu Goru”, istakla je Vuksanović-Stanković.

Izvor: Antena M

Komentariši