Dijaspora čestita Mitropolitu Borisu

Njujork, SAD
13.09.2023. godine

Saopštenje za javnost:

Crnogorsko društvo “13 Jul” iz Njujorka podržava Odluku Opštecrnogorskog zbora od 03.09.2023. godine da se za novoga Arhiepiskopa cetinjskog i Mitropolita crnogorskog izabere vladika Boris. Crnogorke i Crnogorci su – kao i vazda – svojom slobodnom odlukom izabrali svoga novoga duhovnog poglavara.
Vladika Boris je svojom posvećenošću Crkvi, crnogorskim patriortizmom i ljudskim kvalitetima dokazao da je dostojan trona svetoga Petra Cetinjskoga.                                                   
Pozivamo sve vjernike Crnogorske pravoslavne crkve, kako one u zemlji, tako i one u dijaspori da u ovim vremenima – koja su izuzetno teška za Crnu Goru i crnogorsku naciju – podrže izbor mitropolita Borisa i stanu uz njega na odlučni način.

Svima je nama potrebno da se uzdignemo iznad svih podjela i postignemo jedinstvo u podršci daljnjem jačanju Crnogorske pravoslavne crkve.
Valja se svima nama spomenuti puta sloge i pomirenja na koji su nam ukazivali sveti Petar Cetinjski i sveti Antonije Abramović.

Vjerujemo i nadamo se da će izborom vladike Borisa za novoga Mitropolita CPC biti stvoreni uslovi da se promijeni dosadašnji odnos Vaseljenske patrijaršije prema Crnogorskoj prvoslavnoj crkvi, posebno na pitanju potvrđivanja njene davno priznate autokefalnosti.
Čestitamo novoizabranom Mitropolitu Borisu izbor na najvišu visoku dužnost u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.
Nadamo se da će u skorijoj budućnosti pośetiti SAD. Nadamo se da ćemo s njim i s vjernim narodom crnogorskim uspjeti obnoviti rad naših eparhija u Americi.
Umirovljenom Mitropolitu Mihailu želimo da zahvalimo na svemu što je uradio za CPC i da pomognemo da mu se obezbijedi dostojanstven život u mirovini.

Please follow and like us:
Pin Share

Related posts

Leave a Comment