Đukanović: Sve dok Ustavni sud ne izbaci iz pravnog sistema Zakon o predsjedniku, on proizvodi određena dejstva

U suprotnosti sam sa nacionalističkom politikom DF-a. Sve dok su metode njihovog političkog djelovanja bile krajnje radikalne nije bilo mogućnosti da se upostavi dijalog, a sada kada sa te strane čujemo neku ponudu i ideju o pomirenju, bila ona iskrena ili ne, smatram da je minimum da upostavimo dijalog – kazao je Đukanović

Predsjednik Crne Gore i predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista o raspuštanju Skupštine Crne Gore

Ne vjerujem da je moj potez bilo koga ko je upućen u političke prilike u Crnoj Gori posebno iznenadio. Zakon o predsjedniku Crne Gore je dio pravnog sistema Crne Gore. Ne mora se dopadati ni meni ni bilo kome. Sve dok ga Ustavni sud ne izbaci iz pravnog sistema, zakon je koji proizvodi određena dejstva – kazao je aktuelni predsjednik Crne Gore i predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović na Gradskoj televiziji na pitanje da li očekuje aktivnu opstrukciju zbog čina raspuštanja Skupštine.

Ponovio je da je ranije govorio da se nisu stekli uslovi da raspusti Skupština, ali da se nakon konsultacija sa stručnjacima opredijelio da to učini nakon izmjena Zakona o predsjedniku. Podsjetio je da je dosadašnja parlamentarna većina donijela neustavne izmjene Zakona o predsjedniku, kako bi omogućila izbor treće Vlade, nakon prethodne dvije od izbora 30. avgusta 2020, ali mandatar Miodrag Lekić, kog je predložila predsjednica Skupštine Danijela Đurović, nije uspio da dođe do neophodne većine.

>>>Parlamentarna većina traži da Ustavni sud obustavi odluku o raspuštanju Skupštine<<<

– Imao sam pravo pozivajući se na član 92 Ustava koji daje pravo predsjedniku Crne Gore da u određenim okolnostima može da raspusti parlament. I domaća i stručna jasnost kazali su da je Zakon o predsjedniku neustavan, a neki iz parlamentarne većine nisu ni skrivali da znaju da je neustavan i da će da padne na Ustavnom sudu, ali će im poslužiti da urade nešto što su naumili – kazao je Đukanović.

Na pitanje da li je to bio riskantan potez kazao je da je u prilici da procijeni što je veći rizik.

– Raspuštanje Skupštine je manja šteta od onoga što sad imamo. Crna Gora je paralisana na evropskom putu, Crna Gora je u procesu nazadovanja. Iz kontakata u međunarodnoj javnosti znam da postoji ozbiljno čuđenje kako jedna država za tako kratko vrijeme može da doživi ozbiljan sunovrat – naveo je Đukanović i dodao je da je spreman na negodovanje parlamentarne većine povodom raspisivanja izbora.

Na pitanje očekuje li da će potencijalna opstrukcija prevazići riječi, s obzirom na to da je parlamentarna većina tražila danas da Ustavni sud obustavi odluku o raspuštanju Skupštine, odgovorio je da je siguran da postoje danas takve ideje.

– Jasno je da dolaze od strane onih koji su trenutno izvršna vlast, to su partije koje su ili oko ili ispod cenzusa. Njima se očigledno jako dopalo da sa to malo legitimiteta budu dio izvršne vlasti, široko interpretirajući pravila tehničkog mandata. Vjerujem da oni koji su značajniji dio parlamentarne većine ne razmišljaju tako – ocijenio je Đukanović.

Smatra da Demokratski front ne bježi od izbora, kao ni pokret Evropa sad, iako ova partija sada nije u Skupštini Crne Gore.

FOTO: Mara Babović/Pobjeda

Na pitanje zbog čega je rekao da Demokratski front nije neprihvatljiv partner odgvorio je da smatra da se i prevazišao trenutak da se dođe do dijaloga na političkoj sceni.

– U suprotnosti sam sa nacionalističkom politikom DF-a. Sve dok su metode njihovog političkog djelovanja bile krajnje radikalne nije bilo mogućnosti da se upostavi dijalog, a sada kada sa te strane čujemo neku ponudu i ideju o pomirenju, bila ona iskrena ili ne, smatram da je minimum da upostavimo dijalog – kazao je Đukanović i dodao da nema ni riječi o tome da je uspostavljen koalicioni dogovor.

Komentarišući to što je 2016. DF optužen da je pokušao da izvrši državni udar, te da li vjeruje da se ova partija odrekla toga, kazao je da sve činjenice ima svježe u memoriji.

– Imam ogroman znak pitanja koliko je ta metamorfoza vjerodostojna. Samo cijenim okolnost da je neko ko je bio gorljivi zastupnik nacionalnističkih ideja, velikosrpske ideje, sada izašao sa nekom drugom retorikom. Vidjecećmo da li je to samo politički marketing – istakao je Đukanović.

Ocjenjuje da je opasan pad ugleda Crne Gore u međunarodnoj javnosti.

Na pitanje da li se Crna Gora sada nalazi u sličnoj situaciji kao 1918. rekao je da ima sličnosti, posebno u pogledu međunarodne scene tog vremena i aktuelnog stanja.

Na pitanje da li je i njegovo obećanje da će minimalna plata u Crnoj Gori biti 1.500 eura kada uđemo u EU populističko odgovorio je odrično.

– Nije. Ovako kada to pitate može zvučati tako, ali ovo nije upuštanje u licitranje, nego ozbiljna održiva ponuda – rekao je Đukanović.

Posljednje zaduženje, prema njegovim riječima, svjedoči da se “ispresipalo što se presipati može”, te da treba obezbijediti realne uslove za podizanje plata i životnog standarda, a da to podrazumijeva i jak privredni sektor.

– Kamatna stopa na ovaj kredit nije fiksna. Za jedan dan naš kredit je porastao za 55.000 eura – istakao je Đukanović.

Smatra da ovo nije solidan aranžman, te da se neko upušta u to samo kada nema drugi izbor.

– Otuda moje zalaganje da ovu agoniju treba prekinuti, tako što ćemo kroz izbore doći do nekog odgovornijeg domaćina – naveo je Đukanović.

Na pitanje je li od sticanja nezavisnosti 21. maja 2006. urađeno dovoljno da se izgrade institucije ocijenio je da misli da jesu.

– Ozbiljno smo radili na tome i sa punom sviješću da su institucije jedina brana države. Mi kao Crnogorci morali bi uvijek imati kao opomenu ono što se desilo 1918. godine, odnosno opomenu da koliko god moćnog pojedinca imali on ne može biti supstitut za institucije. S tom opomenom smo ušli u posao izgradnje institucija – naveo je Đukanović i ocijenio da posao nije mogao biti završen za 14 godina, odnosno da 2020.  

Smatra i da “ovakav brzi institucionalni krah ne govori u prilog kvalitetu obavljenog posla”.

Pobjeda

Komentariši