Đukanović: Za tragediju na Cetinju direktno odgovorno rukovodstvo policije; Tužba protiv države u narednih nekoliko dana

Bili smo u korektnim komšijskim odnosima, ništa u njegovom ponašanju nije nagovještavalo da bi to mogao biti monstrum koji će napraviti to što je napravio, riječi su kojima najbliži članovi porodica žrtava nezapamćene tragedije koja je potresla čitavu Crnu Goru, ali i region, gotovo identično počinju tešku ispovijest za Gradski portal.

Dugo će se cetinjsko naselje Medovina oporavljati od krvavog pira koji se dogodio 12. avgusta prošle godine, kada je Vuk Borilović, opasan municijom i naoružan do zuba, otvorio vatru na komšije. Tom prilikom je ubio deset sugrađana, među kojima i dvoje djece, dok je šest ranio. Među ranjenima je bio i jedan pripadnik policije.

Za pola godine, koliko je prošlo od tragedije, Više državno tužilaštvo Crne Gore uspjelo je samo da utvrdi da je metak koji je usmrtio bezumnog ubicu ispaljen iz policijskog pištolja, te da je policajac u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima upotrijebio vatreno oružje i nanio smrtonosnu povredu Boriloviću. Međutim, ni nakon šest mjeseci nijesu utvrdili iz čijeg pištolja su ispaljena preostala četiri projektila koja su pogodila masovnog ubicu.

Iako je, neposredno nakon masakra, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić najavio da će MUP formirati komisiju koja će detaljno ispitati svaki korak koji je policija preduzimala u odnosu na tragediju, te poručio da javnost neće morati da poziva na ostavke ukoliko se utvrdi i najmanja odgovornost pojedinaca ili bilo kojeg rukovodioca, već će oni to sami uraditi, javnost ni članovi porodica nastradalih do danas nijesu dobili više informacija.

„Ćutanje o ovom događaju, odnosno zataškavanje, samo daje podsticaj i kriminalcima i ljudima koji nijesu psihički stabilni da naprave nešto slično, ili možda još i gore, zato što je prošlo tek tako, niko nije odgovarao i ne vidim razlog zbog kojega se ne bi ponovilo“, smatra jedan od najbližih članova porodica nastradalih, čije ime iz pijeteta prema nenadoknadivom gubitku nećemo pominjati (identitet poznat redakciji).

Ministar Adžić je, međutim, neposredno nakon tragedije za TVCG izjavio da se građani mogu osjećati bezbjedno.

„Ovo su situacije koje niko ne može da predvidi. Ono što Uprava policije svakodnevno preduzima kada je riječ o bezbjednosti građana, mislim da je vidljivo. Policija intenzivno radi na preventivi, spriječila je više likvidacija na teritoriji Crne Gore, razotkrila sve one koji su počinili krivična djela. Mislim da su profesionalnost i rad policije izdignuti na veći nivo u proteklom periodu. U konkretnom slučaju – zaista će se preduzeti sve mjere, ukoliko bude i najmanje odgovornosti bilo kojeg pojedinca ili bilo kojeg rukovodioca, javnost neće morati da poziva na ostavku, već će to svako uraditi samoinicijativno“, poručio je tada Adžić.

O postupanju policije u momentu kada se katastrofa dešavala, član porodice nastradalih koji je i sam bio teško ranjen, svjedoči za Gradski portal:

„Nakon što sam uspio da se sa dva člana familije, sa zadnje strane kuće, putem iza Cetinjskog manastira koji zovemo postopica, teško ranjen spuštim dolje do ispred manastira, došli smo do bijelog policijskog kombija koji je tu bio parkiran. Policajac, od možda nekih 50 godina, stajao je pored kombija i ja sam mu zatražio pomoć, jer sam bio izgubio dosta krvi. Tražio sam samo da me prebače do Ćipura, jer me tamo već čekao drug sa autom koji će me povesti do Hitne, ali je on odbio, kazao je da oni ne smiju da se pomjere sa mjesta, da moraju da paze manastir. Ja sam im na to rekao da se gore puca i da pošalju nekoga, na što mi je on ponovo odgovorio da oni imaju naređenje da čuvaju manastir, da to ‘gore’ nije njihov posao i da će to ‘neko drugi’. Ja sam nastavio pješke put Ćipura gdje me drug čekao i odvezao do Hitne“, kazao je naš sagovornik.

Istu izjavu dao je cetinjskoj policiji koja ga je ispitala dok je bio u bolnici, zatim premijeru Dritanu Abazoviću i ministru Adžiću (kojima je samo sedam dana kasnije izglasano nepovjerenje), te Tužilaštvu u Podgorici, nakon što je izašao iz bolnice.

Đurišić: Policija je poslala mog oca u sigurnu smrt; Adžić mi je rekao da ih tužimo ako mislimo da su krivi

„Policija je propuštila mog oca da prođe direktno u smrt“, tvrdi Anastasija Đurišić, čiji je otac Goran Đurišić, inače rođeni ujak ubice Vuka Borilovića, jedna od žrtava.

„Kad je moj otac došao, policija je već bila na licu mjesta. U stvari, jedan policajac mi je rekao da su ga upozorili da ne ide gore, ali su ga ipak propuštili. Kakva je to policija koja nekom dozvoli da prođe direktno do mjesta zločina, na kojem čovjek stoji i puca? Oni su krivi jer su ga poslali u sigurnu smrt“, tužno kaže Anastasija.

Anastasija je jedna od rijetkih članova porodica žrtava kojoj se ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić obratio ličnom porukom (u koju je novinarka Gradskog portala imala uvid), u kojoj joj je izrazio saučešće, ali i sugerisao da njene javne optužbe, na društvenim mrežama, upućene policiji nijesu primjerene, te da bi, ako smatra da je bilo propusta, trebalo da podnese tužbu?!

„Ministar Adžić smatra da sistem nije zakazao i da, ako mislimo da jeste, treba da ih tužimo. Mog oca više ništa ne može vratiti, pa sve i da ih tužimo“, kaže mlada Cetinjanka.

Mišljenja je da je MUP morao mnogo ranije reagovati, da su Boriloviću morali oduzeti oružje kada je već postojala krivična prijava za nasilje koju je protiv njega podnio sugrađanin 2021.

Đukanović: Borilović imao kriminalni dosije, liječio se u neuropsihijatrijskoj bolnici i o tome su bili obaviješteni nadležni državni organi

Da je Anastasija Đurišić u pravu kada kaže da je Boriloviću, koji je bio lovac i imao registrovano oružje, ono po automatizmu moralo biti oduzeto i ukinuta dozvola za nošenje istog trenutka kada je podnešena krivična prijava za nasilje, potvrđuje i advokat Zdravko Đukanović iz Beograda, kojeg su oštećene porodice žrtava angažovale u postupku protiv države Crne Gore.

„Tužba će u narednih nekoliko dana biti predata nadležnom sudu. Ono što je od značaja da javnost bude upoznata jeste da su okolnosti takve prirode da su mogle da proizvedu zakonitu reakciju države, da se izbegne ovakva tragedija. Izvršilac krivičnog dela je imao kriminalni dosije. Za nasilničko ponašanje 2021. podnešena je krivična prijava, a lečio se u neuropsihijatrijskoj bolnici i o tome su bili obavešteni nadležni državni organi Crne Gore, konkretno cetinjska policija. Svaki od ovih razloga, sam za sebe je takve prirode da se po važećim propisima, zakonima Crne Gore, izvršiocu dela moralo odmah oduzeti oružje. Reč je o teškom propustu države koji je napravio tragediju kakvu Crna Gora ne pamti“, kazao je Đukanović Gradskom portalu.

Ono što je važno da javnost zna, smatra Đukanović, jeste da se u blizini kuće, u momentu kada se događala tragedija, nalazila jedinica policije koja je čuvala zastave na ogradi Cetinjskog manastira i čija je reakcija, kako ističe, neprihvatljiva i neprimjerena.

gradski

„Oni su bili bukvalno sto metara od mesta događaja, a svima je poznato, to piše u Zakonu i njihovom pravilniku službe, da im je obaveza da zaštite živote i morali su odmah da reaguju i spreče tragediju, umesto što su sedeli u kolima i čuvali okačene zastave. Tu nije potrebna nikakva posebna naredba“, naglašava advokat.

Odbijanje da pruže pomoć ranjenom licu, uz obrazloženje da je njihov posao, odnosno da imaju naredbu da čuvaju manastir, podliježe krivičnoj odgovornosti, kaže Đukanović.

„To je jedna izuzetna situacija i niko ne postavlja pitanje da li policija treba da izvršava svoja naređenja, ali je ovo događaj u kome lice u bezumnom stanju lišava života nekoliko ljudi, među kojima i dvoje male dece. Bez obzira na to što čuvaju, da čuvaju opštinu, muzej, stadion bilo šta, neprihvatljivo je takvo objašnjenje i izbegavanje policijske odgovornosti. Oni su morali odmah i bez izgovora da zaštite ljudske živote“, kategoričan je advokat.

Ističe da su se, prema saznanjima sa kojima raspolaže, tog dana na tom mjestu nalazili pripadnici jedinice nikšićke policije.

„Oni pišu dnevne izveštaje o radu i u knjizi svog dežurstva moraju da unesu bitne događaje. Mi o tome vršimo provere i ja takođe imam podatak da je neko od policijskih službenika dao odgovor osobi koja je postavila pitanje da je njihovo da čuvaju zastave tog manastira“, kazao je Đukanović.

Ono što je važno, dodaje advokat, jeste da imamo lošu reakciju i nezakonito postupanje državnih organa.

„Oni, iz nekog razloga, jednom bezumnom ubici, kada saznaju da ima toliku količinu oružja, da mu je podneta krivična prijava za nasilničko ponašanje i kada postoji izveštaj iz zdravstvene ustanove koja se bavi lečenjem neuropsihijatrijskih bolesnika, sa jednom ozbiljnom dijagnozom, nisu odmah oduzeli oružje“, navodi Đukanović.

Da su to učinili, naglašava, tragedija bi sigurno bila izbjegnuta.

„Mi još nemamo konkretna saznanja, to ispitujemo, ali postavlja se posebno pitanje zašto, po krivičnoj prijavi koju je policija podnela 2021. za nasilničko ponašanje Borilovića, taj postupak nije vođen i mislim da postoje neka lica u cetinjskoj policiji koja su ga, iz nekog razloga, štitila. Potpuno sam uveren da je 95 odsto tih policijskih službenika čestito, ali je način na koji su rađene ovakve stvari, propuštano da se obave te normalne policijske aktivnosti tragičan, i on je doveo do tragedije. Da ne ostanem nejasan, direktno je odgovorno rukovodstvo policije, rukovodstvo kriminalističke policije, niko drugi. Ne samo u Cetinju, nego bilo gde u Podgorici, Budvi, Beogradu, Zagrebu.. bilo gde da se protiv nekog lica podnese prijava za nasilje, a ono ima dozvolu za nošenje oružja, to su tekovine pravne civilizacije, tom licu se bez odlaganja, odmah u roku 24 sata, oduzima oružje“, poručuje Đukanović.

Dodaje da nikako ne smijemo dozvoliti da se ovaj zločin zataška.

„Niko, ni građani, ni pre njih državni organi Crne Gore, jer im je to posao po zakonu, ne smeju da dozvole da bilo koji od ovih propusta padne u zaborav“, zaključuje advokat.

Građani Cetinja: Ministar Mup-a i načelnik policije Cetinje bili u obavezi da podnesu ostavke

Povodom obilježevanja pola godine od nezapamćenog zločina na Cetinju pitali smo građane da daju sud o tome da li je tragedija mogla biti izbjegnuta.

„Da su službe reagovale na vrijeme, mislim da se makar donekle mogla spriječiti katastrofa. Ovako je nemjerljiva, žrtve su velike, tuga za cijeli grad bez obzira što je prošlo pola godine. MUP je, u nekim drugim prilikama, mogao da obezbijedi službeni helikopter za neke državnike i to u slučajevima koji možda nijesu bitni za državu, a nijesu se mogli snaći da stignu na vrijeme u Cetinje, sa lokacija na kojima su bili“, razočarana je Cetinjanka Marija Vujadinović.

Vujadinović je mišljenja da su ministar Adžić i načelnik policije na Cetinju bili obavezni da podnesu ostavke.

„U sređenim državama bi to odmah učinili, ali pošto živimo u nesređenom društvu, sa institucijama koje ne funkcionišu kako treba, onda nam je sve ovakvo, kako ne treba“, ističe Vujadinović.

Dodaje da se mora preventivno djelovati, jer bi sličnih slučajeva moglo biti više.

„U Crnoj Gori se vrlo malo radi na psihičkom zdravlju stanovništva, a živimo u jako teškom vremenu, i sa socijalnog i sa ekonomskog aspekta. Preventiva je nešto na čemu bi sad trebalo poraditi“, kazala je Vujadinović.

Da je u ovom slučaju zakazalo društvo i sistem generalno, saglasna je i njena sugrađanka Mirjana Čolaković.

„Tragedija za porodice, za cijelo Cetinje. Grad se donekle oporavlja, ali najbližoj rodbini ostaju rane za čitav život. U ovom slučaju je zakazao sistem. Neću nikoga da imenujem, ali da su institucije radile posao i da se poradilo na zdravstvenom stanju tog čovjeka, moglo se sve spriječiti“, smatra Čolaković.

Porodice žrtava sa kojima smo razgovarali saglasne su da se čini kako se odgovornost za zločin želi prikriti, te da ih nakon tragedije, osim izjava koje su dali u Tužilaštvu, niko od nadležnih nije kontaktirao. Ističu da su propusti policije prilikom sprovođenja same istrage bili brojni, i poručuju da neko mora odgovarati.

Gradski portal je tragom optužbi porodica žrtava i građana poslao mejl sa pitanjima na adresu Višeg državnog tužilaštva, Ministarstvu unutrašnjih poslova i kabinetu predsjednika Vlade u tehničkom mandatu, ali odgovore još nijesmo dobili.

Danijela Jovanović

Gradski.me

Komentariši