Dok Ukrajina, Crna Gora i druge zemlje čekaju na pridruženje, da li je EU spremna za proširenje?

Proširenje EU, koje je bilo “klinički mrtvo” prije ruske invazije na Ukrajinu, postalo je zbog tog rata jedna od glavnih tema za lidere bloka 27 zemalja, koji sada počinju da skiciraju proračune za slučaj prijema novih članica, piše danas britanski Gardijan.

Direktor istraživanja u briselskom Centru za studije evropske politike (CEPS) Stiven Blokmansnavodi da su vlade širom Evrope tek poslije prošlogodišnjeg ruskog napada na Ukrajinu počeli da prave načelne proračune za potencijalnu reformu EU koja bi uključivala prijem novih članica.

Blokmans ukazuje da su neki posmatrači prije invazije tvrdili da je proširenje „klinički mrtvo“ i da se „vještački održava u životu“ samitima unutar EU, ali da je rat u Ukrajini to promijenio i da ono sada „ne samo da je vraćeno na dnevni red“, već da je „jedna od tri glavne teme kojima se lideri bave“.

U nedavnom izvještaju CEPS, Blokmans je naveo da Evropska komisija tek treba da skicira moguće scenarije za budžetske i institucionalne reforme u proširenoj Uniji.

„Još se nije pojavilo ništa što bi ličilo na opipljivu, strukturisanu reformu procesa proširenja“, naveo je Blokmans.

Gardijan podsjeća na prošlogodišnje riječi predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da su zemlje koje čekaju u redu za ulazak u EU „dio evropske porodice“ i da Unija „nije kompletna bez njih“, ali dodaje da se lideri sada, kada rastu šanse da Ukrajina postane članica, pitaju da li je EU spremna za proširenje.

Kakav uticaj bi imalo proširenje na budžet EU, koji je već pod pritiskom, da li bi Poljska, Grčka ili Mađarska bile srećne da od korisnika sredstava EU pređu u davaoce, da li bi Njemačka i Francuska bile spremne da izdvoje više novca, neka su od aktuelnih pitanja.

Ukrajina i Moldavija su prošlog ljeta dodate u red zvaničnih kandidata među kojima su Albanija, Srbija, Kosovo, Turska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovima, dok je Gruzija u aktivnom procesu aplikacije.

Kosovo je u stabilizacionom sporazumu sa drugim balkanskim državama kako bi mu se pomoglo da napreduje na tom putu.

Otvarajući špansko predsjedavanje u EU prošlog mjeseca, Fon der Lajen je rekla: „Moramo da razgovaramo o tome kako će izgledati proces donošenja odluka. Moramo da razgovaramo o tome kako će zajednička sredstva koja imamo biti dodijeljena: koje su zajedničke politike koje slijedimo?“

„Ovo su veoma principijelna pitanja koja moramo da postavljamo jedni drugima. Moramo da se pozabavimo njima što je prije moguće, jer će nam trebati vremena da dođemo do zaključka“, dodala je.

Jedna od nedoumica je i broj poslanika Evropskog parlamenta u slučaju proširenja, koji bi mogao da postane najveći svjetski parlament, a otvoreno je i pitanje da li bi ulazak novih članica usmjerio zakonodavno tijelo ulijevo ili udesno.

Činjenica da svaka od 27 država članica može da stavi veto na pristupanje neke zemlje čini domaću politiku važnim faktorom pri odlučivanju ko ulazi u EU, a ko ne. Ako vlada bilo koje članice zaključi da neko od navedenih pitanja neće prijati njenom biračkom tijelu, ona bi mogla da blokira proširenje, navodi britanski list.

Jedno od otvorenih pitanja je i za koliko bi bio povećan budžet EU, koji trenutno iznosi 186 milijardi eura, kao i da li bi Njemačka, Francuska i Italija, tri zemlje koje izdvajaju najviše novca, morale „dublje da zavuku ruku u džep“ radi podrške Ukrajini.

Blokmans ukazuje da će „to politički biti teško progutati“, ali dodaje da su mnogi potencijalni korisnici sredstava na Balkanu i da žele da vide da se Rusija „potiskuje još više“, što bi moglo da nadmaši negativne argumente vezane za troškove proširenja.

S obzirom na sve veći značaj poljoprivrednih zajednica, jedan od glavnih zadataka zvaničnika u Briselu je da skiciraju moguće reforme zajedničke poljoprivredne politike za slučaj da Ukrajina postane članica.

Ukrajina je jedan od najvećih igrača na globalnom tržištu žitarica, i ima više obrađenih površina od Italije. Prema podacima Evropske komisije, Ukrajina je prije rata imala udio od 10 odsto na tržištu pšenice, 15 odsto na tržištu kukuruza i 13 odsto na tržištu ječma. Dominantan igrač je bila i na tržištu suncokretovog ulja, sa udjelom od 50 odsto.

U sadašnjem režimu EU, Ukrajina bi bila glavni korisnik zajedničkog novca u oblasti poljoprivrede. Njemačka ministarka hrane i poljoprivrede Silvija Bender rekla je nedavno da sistem direktnih plaćanja, koji je danas na snazi, „definitivno više ne bi funkcionisao“ ako bi Ukrajina postala članica, i da i to pitanje treba razmotriti.

Neimenovani, visoko pozicionirani izvor Gardijana iz Evropske komisije upozorava da se neće dogoditi ništa što bi ubrzalo proces proširenja dok ne bude „veće buke“ unutar EU.

„Ništa se neće dogoditi dok ne bude maksimalnog političkog pritiska. Zašto bi države članice pristale na proširenje protiv statusa kvo“, upitao je izvor iz vrha Evropske komisije.

Pitanje proširenja ove nedjelje je aktuelizovao i predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel, rekavši da EU do 2030. treba da bude spremna za proširenje. Međutim, Evropska komisija je već sjutradan poručila da zemlje kandidati za članstvo mogu da uđu u EU tek kada sprovedu nužne reforme, ukazujući da datum nije prioritet.

N1

Please follow and like us:
Pin Share

Related posts

Leave a Comment