Droga, špijuni i kamere: Skandali ukaljali imidž Edija Rame

Premijer tvrdi da je rat protiv kriminalnih bandi prioritet njegove vlade, ali Albaniju potresaju brojne afere

Vijesti

Albanski premijer Edi Rama je među balkanskim liderima jedan od najnaklonjenijih Zapadu, bivši košarkaš i umjetnik koji je došao na vlast obećavajući nemilosrdan obračun sa kriminalnim bandama.

Ipak, deceniju kasnije, sve su vidljiviji njegovi problemi da ispuni to obećanje pošto je tipični predstavnik balkanskih progresivaca uvučen u nekoliko skandala koji su ukaljali njegov imidž kod kuće i u inostranstvu.

Rama je primoran da brani reforme navodno naklonjene peračima novca, da objašnjava kako su stari vladini saradnici umiješani u istrage o švercu droge i da se brani od optužbi za povezanost sa osramoćenim službenikom FBI.

Lufti Derviši, nezavisni politički analitičar i bivši izvršni direktor organizacije Transparensi internešnal u Albaniji, rekao je: “Najveća šteta je nanesena međunarodnoj reputaciji zemlje. Premijer je nekad bio zvijezda međunarodnih medija.”

On je rekao da je Rama dobro upravljao nizom kriza, uključujući pandemiju koronavirusa, ali se odjednom našao u centru pažnje zbog negativnih vijesti.

Moć kriminalnih mreža u Raminoj Albaniji spektakularno je izašla na vidjelo prošlog mjeseca. Policija je uklonila stotine kamera koje su postavili kriminalci u ogromnoj špijunskoj operaciji praćenja policije i rivala.

Rama sa danskom premijerkom u Tirani
Rama sa danskom premijerkom u Tiranifoto: Reuters

Ovo otkriće stvorilo je neugodne okolnosti za Ramu (58), kojem se Zapad udvarao kao srodnoj duši u regionu poznatom po promjenljivoj odanosti.

Iz porodice umjetnika, Rama je karijeru započeo kao košarkaš, zatim je deceniju slikao u Parizu prije nego što se vratio u Albaniju i ušao u politiku. Zidovi njegove kancelarije i dalje su ukrašeni košarkaškim memorabilijama i njegovim šarenim crtežima. Kao gradonačelnik Tirane početkom 2000-ih, pomogao je u transformaciji glavnog grada tako što je turobne stambene blokove iz komunističkog doba ofarbao u žive boje.

Rama brani svoje napore da iskorijeni bande: “Borba protiv kriminala i šverca je prioritet ove vlade”, izjavio je za “Fajnenšl tajms” preko portparola.

Ipak, njegova vlada je prošle godine izazvala polemiku inicijativom da ponudi poresku amnestiju na repatrijaciju neprijavljenih stranih prihoda u iznosu do dva miliona eura, što je potez za koji kritičari kažu da bi kriminalcima sa visokim zaradama omogućio slobodan prolaz.

Taj zakon čeka na usvajanje u parlamentu iako je EU kritikovala prethodne verzije nacrta. Ramina vlada je saopštila da će se zakon primjenjivati samo na legalne prihode.

To je uslijedilo nakon drugih skandala. Derviši je rekao da indeks percepcije korupcije Transparensi internešenala za Albaniju pada od 2016. “Ove godine sam vodio evidenciju o velikim skandalima povezanim sa korupcijom. Brojka je premašila dvanaest”, rekao je.

Funkcioneri Raminih prethodnih vlada umiješani su u slučajeve povezane sa drogom. Bivši ministar unutrašnjih poslova Saimir Tahiri osuđen je na kaznu zatvora zbog saradnje sa kriminalnom grupom umiješanom u šverc marihuane.

Od plantaža marihuane do šverca kokaina i heroina

Ramini branitelji kažu da prethodni šefovi vlada nikada ne bi dozvolili zatvaranje svojih zvaničnika. Ali skandal sa nadzorom je razbijesnio obične građane, od kojih mnogi vjeruju da vlada sarađuje sa švercerima droge.

Ti šverceri šire svoj domet. Albanske bande su napredovale od ilegalnih plantaža kanabisa do šverca kokaina i heroina direktno iz Latinske Amerike i Azije. Milioni eura su se slili u Albaniju, pomažući da izgradi luksuzne nekretnine duž mediteranske obale.

Lutka sa Raminim likom na protestima opozicije u Tirani
Lutka sa Raminim likom na protestima opozicije u Tirani foto: Reuters

”Kriminalni svijet jača i dostiže novi nivo,” rekao je bivši ministar pravde Aldo Bumči, član opozicione Demokratske stranke.

Skandal sa nadzorom je razbjesnio obične građane, od kojih mnogi vjeruju da vlada sarađuje sa švercerima droge

On je ukazao na razvoj obale i blještave stambene kuće u Tirani kao destinaciju za ilegalni novac. “Mreže distribucije rastu, kao i pranje novca … ko može priuštiti takve stanove? Obični Albanci ne mogu.”

Razmetljivi način života gangstera u jednoj od najsiromašnijih evropskih zemalja u oštroj je suprotnosti sa borbom običnih Albanaca, od kojih su mnogi odlučili da emigriraju. Trećina građana zemlje živi u inostranstvu, a emigracija u Veliku Britaniju je dovela do zatezanja odnosa sa Londonom.

Raminu reputaciju u inostranstvu ukaljali su i njegovi kontakti sa bivšim šefom FBI za kontraobavještajne poslove koji je optužen da je pomagao albanskom lideru da progoni političke rivale.

Američko ministarstvo pravde je u januaru optužilo Čarlsa Mekgonigala da je prekršio sankcije SAD i učestvovao u pranju novca radeći za ruskog oligarha Olega Deripasku.

Odvojena optužnica se odnosi na Mekgonigalove neprijavljene kontakte sa Ramom i tvrdi da je vršio plaćene usluge za Albance. Mekgonigal je optužen da je uzeo najmanje 225.000 dolara od jednog albanskog obavještajnog oficira, a zatim američkim vlastima prenio informacije iz Raminog kabineta. Oni su zauzvrat otvorili istragu protiv jednog lobiste u SAD koji radi za albansku opoziciju.

Lider opozicije Salji Beriša, bivši predsjednik i premijer, tvrdi da je njegovo stavljanje na crnu listu SAD 2021. bilo rezultat Raminih navodnih kontakata sa Mekgonigalom. Američka odluka, “osam godina pošto sam napustio vlast … potpuno je zasnovana na lobističkoj moći Edija Rame,” izjavio je za FT.

Salji Beriša
Salji Berišafoto: Reuters

Rama poriče da je kontakte sa Mekgonigalom koristio za tu svrhu. On je rekao da u slučaju Mekgonigala nisu pokrenute nikakve optužbe protiv njega i da su ga “mnogi pojedinci u Albaniji koji imaju stalne probleme sa pravosudnim sistemom koristili kao žrtveno jagnje.”

Izbori u maju test za dominaciju

Glavni izaslanik američke vlade za region, Gabrijel Eskobar, rekao je da Albanija ostaje “čvrst NATO saveznik – dobar bilateralni partner.”

Rama je zahvaljujući dopadljivom karakteru izgradio dobre veze sa liderima, uključujući liberale i konzervativce sa istoka i zapada. On je prisustvovao trećem vjenčanju Džordža Soroša, kao i ćerke turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Međutim, lokalni izbori u maju će biti test ta premijerovu dominaciju albanskom politikom. Nezavisni analitičar Edval Zoto rekao je da Rama trpi “posljedice u smislu podrške javnosti i javnog mnjenja.”

Dodao je da, međutim, “trenutno nema druge političke ponude u Albaniji” s obzirom na to da je opozicioni lider Beriša pod sankcijama važnih saveznika SAD i Britanije.

Ramina Socijalistička partija kontroliše sve lokalne vlade osim sjevernog grada i okruga Skadar. U tom gradu, blizu Crne Gore, počeo je špijunski skandal.

Policajci su u januaru tražili snimke sa tih kamera nakon eksplozije ispred kuće policijskog komandira koji je vodio operaciju protiv uzgajivača kanabisa i lanca trgovine drogom. Kada su lokalni gangsteri odbili da sarađuju, policija je počela da ih skida. Više od 500 uređaja je uklonjeno širom zemlje.

Rama je zahvaljujući dopadljivom karakteru izgradio dobre veze sa liderima, uključujući liberale i konzervativce sa istoka i zapada. Prisustvovao je trećem vjenčanju Džordža Soroša, kao i ćerke turskog predsjednika Tajipa Erdogana

Rama je tada rekao da je policijska operacija bila “nalik na situaciju kvaka-22 jer nas optužuju zato što ne preduzimamo akciju a takođe nas optužuju kada preduzmemo akciju.”

Istraživački novinar Artan Hodža je rekao da je vidio “ogromne kontrolne sobe sa brojnim kamerama, gdje velike kriminalne grupe nadziru.”

”Imali su uređaje za noćno osmatranje, prepoznavanje lica i registarskih tablica. Takve kamere treba da ima samo policija. Čak su i u šumi bile postavljene kamere koje su nadgledale plantaže marihuane.”

Gradonačelnik Skadra Bard Spahija iz Berišine opozicione Demokratske stranke, kaže da je strah od kriminalaca izazvao egzodus. “Ova oblast ima 215.000 stanovnika, a oko 6.000 ode za godinu. Tim tempom, za deceniju i po, otići će polovina.”

Optužujući “nefunkcionalne državne strukture”, on je rekao da je skandal sa nadzorom “kap u okeanu naše vlade ogrezle u kriminalu.”

Sa njim je saglasan Petrit, menadžer jednog kafića u Skadru: “Ono što izgleda kao korupcija, osjeća se kao korupcija i zvuči kao korupcija je vjerovatno to, korupcija … Nije ni čudo što ljudi masovno odlaze.”

Komentariši