Ekskluzivno za VOMINFO: Crnogorski intelektualci o dešavanjima u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi

Kratki intervju: Doktorand teorije umjetnosti Ana Pejović

VOMINFO: Kako gledate na događaje u CPC?

Najveći moralni i duhovni element crnogorskog naroda predstavljala je i predstavlja njegova Crkva. Kao simbol hristoljublja i zavijetne riječi, stradalništva za „krst časni i slobodu svetu“  Crnogorska pravoslavna crkva u svom viševjekovnom autokefalnom statusu koji je postojao i prije, a posebno nakon ukidanja Pećke patrijaršije 1766.godine, predstavljala je kičmu crnogorske državnosti. Krvavim bijelim terorom sprovedenim od strane vojske i žandarmerije srbijanskog prijestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića u kojem je zvijerski ubijeno preko devet hiljada (devet hiljada) Crnogoraca i Crnogorki, faktički od 1918. a službeno 1920. godine CPC gubi svoju kanonski uspostavljenu autokefalnost i biva pripojena Crkvi Srbije. O priznanju autokefalnosti CPC od strane Vaseljenskog patrijarha svjedoči službeni dokument Sintagma (Katalog autokefalnih pravoslavnih crkava) objavljen u Atini 1855.godine, odobren od Carigradske patrijaršije, u kojem se pod rednim brojem 9 navodi Crnogorska pravoslavna crkva.

Zbog velikog broja neupućenih građana i građanki naše države, jer se o ovom važnom segmentu crnogorske državnosti skoro i nije učilo u školama, moram napomenuti i nepobitnu činjenicu da je nakon donošenja Ustava Svetog Sinoda u Knjaževini Crnoj Gori 1903. godine, već sljedeće 1904. godine CPC imala svoj Sveti Sinod (imale su ga samo autokefalne crkve), a status naše Svete Crkve regulisan je državnim Ustavom Knjaževine Crne Gore 21. decembra 1905. godine.

CPC je kao važan temelj nacionalne samospoznaje obnovljena 1990. godine a za njenog poglavara izabran je Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorski, dotadašnji vikarni episkop Antonije Abramović. O njegovoj duhovnoj uzvišenosti i posvećenosti iskonskom dobru, pravici, dobročinstvu, pravdoljublju, hrabrosti, gostoprimstvu i najplemenitijim moralnim pregnućima jednog duhovnika, najbolje svjedoče dvije činjenice, prva je bijes srpskog klira zbog nemogućnosti da ga bilo čime kompromituju, a druga vječnost lika i dijela ovog bogougodnog arhipastira crnogorskog među vjernicima i poštovaocima CPC koja ne jenjava ni nakon skoro tri decenije od njegovog upokojenja.

VOMINFO: Kako riješiti nastalu situaciju?

Ova nemila dešavanja u našoj Svetoj Crkvi kojima svjedočimo kroz medijska obraćanja samo su dio duboke krize uzrokovane uplitanjem stranih službi i nekopententnih pojednaca u samu organizaciju, djelovanje i postojanje CPC. Dvije najvažnije podumente crnogorske državnosti bile su i ostale crnogorski jezik i Crnogorska crkva. Krvničko nasrtanje na FCJK od strane „avgustovskih oslobodilaca“ i otvoreni pokušaj gašenja ove institucije odbranjeni su dostojanstvom, intelektom i hrabrošću profesora, saradnika i studenata kako to i dolikuje međunarodno priznatoj naučnoj ustanovi koja čuva crnogorsko „slovo obodsko“ od srbijanskih kleptomana i mitomana. Sačuvaće narod crnogorski i svoju viševjekovnu Crkvu od dvostrukog opasnog i poražavajućeg nasrtaja, onog spoljašnjeg koji su započeli opskurni agenti tuđih država i njihovih tajnih službi, ali i od onog unutrašnjeg koji predvode nedostojnici trona Petrovoga. Uprljana bijela kamilavka Crnogorske pravoslavne crkve zasijaće iskonom svetosti i svijetlosti koju su uzaludno pokušavali ugasiti mnogi politički, crkveni i neznaveni antihristi, koristeći najogavnije metode podmetanja, špijuniranja i nipodaštavanja naše Svete Kuće.

Postoji kod Crnogoraca i Crnogorki nešto iznad smrti što se čašću neumrlom zove, a to je čojstvo i crnogorstvo, autohtoni dar božanskog arhanđela koji nam je i precima, a i nama samima, čak i u najtežim trenucima opstanka, davao snagu da časno izdržimo i podnesemo sve zle udese sudbine i uzdignemo slavu zemlje i naroda na raznim linijama vatre uvijek pobjeđujući Sotonu i njegove sluge.

Opštecrnogorski zbor je neotuđivo pravo crnogorskog naroda na kojem su se vjekovima smjenjivali i birali mitropoliti CPC. U to ime glas naroda crnogorskog će se morati čuti i dostojanstveno poručiti da „nove nužde rađu nove sile“ jer još ima glava kojima basta čast predaka sačuvati.

Kao potomak viševjekovne nasljedstvene porodične tradicije, u kojoj su muške glave časno nosile krst i mantiju CPC, i koji su bili savremenici vladike Danila i vladika i vladara Sv.Perta Cetinjskoga i Njegoša, još od doseljenja popa Mijajla sa Čeva u Komane 1620.godine,glasno poručujem da je svijetlost krsta CPC nemoguće zaśeniti, a kamoli ugasiti.    

Please follow and like us:
Pin Share

Related posts

One Thought to “Ekskluzivno za VOMINFO: Crnogorski intelektualci o dešavanjima u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi”

  1. boboz

    Rušilački napad na CPC iznutra direktno ide preko, i od mitropolita CPC, Mihaila. KarakterističnI vid unutrašnjeg nasrtaja na CPC, pružila nam je zadnjih dana kotorrsko-primorska episkopija CPC, odnosno njen arhiepiskop, Simeon od Austrije!. Iznijet je , u furioznoj seriji, niz teško optužujućih dokumenata i kvalifikacija(despotizam) na račun mitropolita Mihaila. Po tim vjerodostojnim(očigledno iz ANB ) dokumentima, mitropolit Mihailo je, od postavljenja na opštecrnogorskom zboru 1998, za Poglavara CPC, unajmljeni AGENT RUSKIH OBAVJEŠTAJNIH SLUŽBI. Na optužbe iz Kotora, okruženje mitropolita Mihaila, se nije ustremilo na Kotorsko-primorsku episkopiju, negom gle čuda,, krenulo je u brutalnu, podlačku, primitivnu hajku , na Vladiku Borisa Bojovića, episkopa nikšićko-ostroške eparhije. I gle, još jednog čuda ponovo. kotorsko-primorska episkopija i arhiepiskom Simeno od Austrije, pridružuju se okruženju mitropolita Mihaila, u hajku na Vladiku Borisa Bojovća. Kotorani, stina stidljivo Vladiku Borisa Bojovića, optužuju za budući “despotizam”, jer navodno oće ULIČNIM METODAMA (OPŠTECRNOGORSKI ZBOR) da smijeni mitropolita Mihaila. Okruženje mitropolita Mihaila, koji je suspendovao sve ustavne organe CPC, čine mnoge kontroverzne ličnosti, tipa gazda Jezda i Sveta Marovića, i interesantno nekih “čuvenih-neprikosnovenih” crnogorskih intelektualaca. Arhiepisko Simeon od Austrije, prljave podatke o mitropolitu Mihailu, mogao je dobiti samo preko odličnih veza sa srpskim i ruskim obavještajnim služabama! Hajka na Vladiku Borisa Bojovića ih je ujedinila, a radi se po nalogu srpskih i ruskih AGENATA. CRNOGORSKI NAROD, CRNOGORKE I CRNOGORCI MORAJU ODBRANITI SVOJU SVETU CRKVU OD OVE PODMUKLE, ZLORADEĆE GUBE! SVI CRNOGORCI I CRNOGORKE NA OPŠTECRNOGORSKI ZBOR, 03.09.2023. ODBRANIMO CPC! ODBRQANIMO CRNU GORU!

Leave a Comment