Fondacija “Sula Radov” organizuje svečanu skupštinu

U organizaciji Fondacije “Sula Radov” u subotu 16.09.2023. godine, održaće se u Komanima SVEČANA SKUPŠTINA FONDACIJE, uz prisustvo većeg broja gostiju i poštovalaca dijela i nasljeđa Sule Radova.

Fondacija “Sula Radov” osnovana je 21.06.2023. godine na Osnivačkoj Skupštini u Podgorici, sa ciljem očuvanja zaostavštine crnogorskog senatora, kapetana i mudraca Kostadina – Sule Radova Radulovića (1790 – 1872) te afirmacije i unapređenja istorijskih, kulturnih i prirodnih dobara njegovog zavičaja – Katunske nahije i Komana.
Prepoznat još za života kao “crnogorski Sokrat” Sula Radov je postao simbol za etiku, kulturu, tradiciju i narodni duh Crnogoraca i ostao upamćen kao mudar čovjek, pravednik i narodni sudija.

U okviru službenog programa Svečane Skupštine Fondacije planirano je da se učesnicima obrate prof. dr Branislav Radulović, predsjednik Skupštine Fondacije, prof. dr Miomir Jovanović, predsjednik Fondacije i dipl. prav. Cvetko Radulović, potpredsjednik Senata Fondacije.
Besjedu o Suli Radovom, kao narodnom pravedniku i mudracu, održaće prof. dr Mladen Vukčević, univerzitetski profesor.

U okviru kulturno-umjetničkog programa, koji će pratiti održavanje Svečane Skupštine Fondacije, planirano je učešće Slobodana Marunovića, glumaca CNP, te nastup folklornog ansambla KIC-a “Budo Tomović” koji će izvesti splet igara iz stare Crne Gore.
U muzičkom dijelu programa nastupiće izvođači crnogorske pjesme Tanja Radulović Šeter i Dejan Škuletić, te Jasna Stijepović i Bozidar Radulovic, guslar. Program Svečane Skupštine i prateći kulturno-umjetnički program vodiće Brano Kadić.

Na Svečanu Skupštinu Fondacije “Sula Radov” pozovani su gradonačelnici tri grada – Cetinja, Podgorice i Danilovgrada, kao i ministri kulture i prosvjete.
Skupštini će prisustvovati i predstavnici Udruženja Crnogoraca opstine Kula iz Vojvodine.

Kako je cilj Fondacije okupljanje i uključivanje većeg broja poštovaoca dijela i nasljeđa Sule Radova, rukovodstvo Fondacije odlučilo je da se Svečana Skupština održi na tradicionalnom mjestu okupljanja Katunjana i Komana, pored spomen obilježja Suli u Dolovima, sa početkom u 11h, uz slobodan pristup za sve zainteresovane, kao i za medije.

Please follow and like us:
Pin Share

Related posts

Leave a Comment