Formiran odbor za proslavu: CPC obilježava tri decenije od obnjavljanja

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo , kako je ranije saopšteno, donio je odluku da 2023. godina bude obilježena nizom svečanih aktivnosti u susret velikom jubileju Crnogorske pravoslavne crkve – tri decenije od obnavljanja, na Lučindan, 31. okto bra.

“Nakon sastanka Inicijativnog odbora donijeta je odluka da se formira Odbor za proslavu (programa civil), a po blagoslovu Vladike Mihaila na čelo ovog tijela imenovan je prof. dr Ilija Vujošević “, saopšteno je iz CPC.

Vujošević je prihvatio da bude predsjednik Odbora zaduženog za koordinaciju civilnih programa kojima će biti obilježen jubilej naše Crkve.

“Na sjednici Odbora, kojom je predsjedavao prof. Vujošević, za kopredsjednika ovog tijela imenovan je Stevo Vučinić , a mr Novak Adžić za sekretara”, navode iz CPC.

CPC obnovljena je na tradicionalnom Opštecrnogorskom narodnom zboru na Cetinju, na Lučindan, 31. oktobra 1993. godine.

Za duhovnoga poglavara Crnogoraca pravoslavne vjeroispovijesti izabran je mitronosni arhimandrit u Američkoj pravoslavnoj crkvi njegovo visokopreosveštenstvo gospodin Antonije (Abramović), koji se predstavio 18. novembra 1996. godine.

“Naslijedio ga je vladika Mihailo (Dedeić), hirotonisan u Sofiji, u crkvi Svete Paraskeve, 1998. godine.
Povodom ovoga velikoga crnogorskoga jubileja – tri decenije od obnove naše Autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve – Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski i Mitropolitit crnogorski, gospodin Mihailo, poziva vjerujuće i sve ljude dobre volje da daju doprinos njegovom obilježavanju”, zaključuju CPC.

CDM

Komentariši