Fotografija koja je zauvijek promijenila Evropu

“Predstraža Kalančak je napadnuta. Ukrajinski vojnici i civili bježe!”, objava je uz priloženu montažu tri fotografije koja se pojavila na društvenim mrežama neposredno nakon početka ruske invazije punog opsega na Ukrajinu 24. februara 2022. godine. Povodom prve godišnjice rata, neki su korisnici ovu fotografiju u četvrtak, dan prije same obljetnice, počeli objavjivati u znak sjećanja na događaj koji je zauvijek promijenio Evropu i svijet, kao i međunarodne političke i ekonomske odnose.

Naime, mnogi tvrde da se radi o prvim fotografijama ruskog napada i zapravo sam trenutak početka ruske invazije. Snimci, koju isprva nisu bili potvrđeni, zapravo su snimci  nadzorne kamere na ukrajinskoj predstraži Kalančak na granici s 2014. godine nezakonito okupiranom poluostrvu Krimu, koja navodno prikazuje ukrajinskog graničara kako bježi pred napadom Rusa.

Ukrajinski vojnici su navodno ubrzo izvijestili da su pobjegli s granične postaje Kalančak s Krimom, a izvještaji su govorili o tome da s tog područja bježe i vojnici i civili.

“Ova fotografija ukrajinskog graničara kako bježi iz predstraže Kalančak na rubu okupiranog Krima prije nego što su se sigurnosne kamere ugasile mogla bi biti prva fotografija invazije”, napisao je prije godinu dana jedan korisnik Twittera.

“Ovo je vjerovatno bila prva fotografija koju sam vidio kad sam se probudio 24. februara. Uvijek se pitam što se dogodilo s ovim ukrajinskim vojnikom. Ova fotografija pruža samo jeziv i neugodan osjećaj”, naveo je drugi.

Nakon navodnog bijega ukrajinskog graničara, drugi snimak prikazuje neku drugu nepoznatu osobu u maskirnoj uniformi koja se nalazi na punktu nakon što su ukrajinski vojnici navodno pobjegli.

Ruske snage su u četvrtak 24. februara 2022. oko 5 sati ujutro po istočnoevropskom vremenu napale Ukrajinu iz Bjelorusije, a napad je pokrenut i s anektiranog Krima. Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu s kopna, iz vazduha i s mora iz smjerova sjevera, istoka i juga, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin prethodno naredio ‘posebnu vojnu operaciju‘ kako bi se uklonila, kako je rekao, ozbiljna prijetnja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ubrzo je izvijestio da je Rusija izvela raketne napade na ukrajinsku infrastrukturu te da su se u mnogim gradovima čule eksplozije. Takođe je izvijestio o neprestanim kibernetičkim napadima. Zbog svega toga Zelenski je proglasio vanredno stanje.

Jutarnji list

Komentariši