‘GRAD ODEČEN, MOSTOVI UNIŠTENI, VODE SE ULIČNE BORBE!’ Rusi po Bahmutu siju teror, za njima ostaje ‘spaljena zemlja’: ‘Žele da počine genocid nad ukrajinskim narodom’

Ruske i ukrajinske snage bore se na ulicama Bakhmuta, ali Rusija još ne kontroliše grad, rekao je zamjenik gradonačelnika Aleksandar Marčenko.

Također tvrdi za BBC da preostalih 4000 civila živi u skloništima bez pristupa plinu, struji ili vodi. Marčenko je rekao da “nijedna zgrada” nije ostala netaknuta i da je grad “gotovo potpuno uništen”.

Bahmut je poprište žestokih borbi koje traju mjesecima. “Vode se borbe u blizini grada, a ima i uličnih borbi”, rekao je Marčenko. Često se može čuti od ukrajinskih i zapadnih vojnih analitičara da strateška vrijednost grada nije značajna.

‘Žele počiniti ‘genocid nad ukrajinskim narodom”

Neki od njih kažu da bi svaka ruska pobjeda mogla biti “pirova”. Hiljade ruskih vojnika poginulo je pokušavajući zauzeti Bahmut, koji je prije rata imao oko 75 000 stanovnika. Ukrajinski zapovjednici procjenjuju da je Rusija izgubila sedam puta više vojnika od njih u borbi za grad.

Sada, nakon žestokog granatiranja, čini se da su ruske snage i vojnici Wagner privatne vojske opkolili veći dio Bahmuta. Danas je britanska vojna obavještajna služba rekla da je ruski napredak u śevernim predgrađima ostavio dio grada koji drži Ukrajina ranjivim u odnosu na ruske napade s tri strane. Marčenko je optužio Ruse da “nemaju cilj” spasiti grad i da žele da počine “genocid nad ukrajinskim narodom”.

“Trenutno nema komunikacije u gradu, pa je grad odśečen, mostovi su uništeni, a taktika koju Rusi koriste je taktika spaljene zemlje”, rekao je Marčenko.

Institut za proučavanje rata (ISW) rekao je da je ukrajinska vojska digla u vazduh mostove u Bahmutu, što bi moglo značiti da “nastoje da spriječe rusko kretanje” dok se “kontrolisano povlače”. Ranije ove neđelje, ukrajinski predśednik Volodimir Zelenski rekao je da situacija u tom području postaje “sve teža”, iako je ukrajinska vojska rekla da je odbila brojne napade od petka.

‘Topovi i granate potrebni da se zaustavi Rusija’

Zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, general pukovnik Aleksandar Sirski, pośetio je Bakhmut u petak i sastao se s lokalnim zapovjednicima.

“Vjerujem da ne bismo trebali da damo nijedan centimetar naše zemlje neprijatelju”, rekao je Marčenko. “Trebamo zaštititi našu zemlju, trebamo zaštititi naše ljude i trebamo zaštititi preduzeća koja se nalaze na ovoj zemlji. Razlog zašto im ga ne bismo trebali dati je taj što će ga biti jako teško vratiti, povratiti kontrolu nakon što ga Rusi zauzmu”, tvrdi zamjenik gradonačelnika.

Rusija je preuzela grad Soledar u Donbasu, oko 10 km śeverno od Bakhmuta u januaru poslije duge bitke s ukrajinskim snagama. I Soledar je pretvoren u pustoš sravnjenih zgrada.

U petak je predśednik Zelenski naglasio da su topovi i granate potrebni da se “zaustavi Rusija”. Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da najnoviji paket pomoći stiže i da uključuje visokoprecizne topovske rakete HIMARS i haubice “koje Ukrajina tako učinkovito koristi”.

Dnevno.hr

Komentariši