Grupa građana u Kotoru održala performans: Petroviću i posjetiocima uručili Čubranovićevu knjigu; Vukčević: Želimo da nam djeca čuju pravu stranu istorije

Grupa građana Kotora okupila se večeras ispred Kulturnog centra Nikola Đurković uoči početka promocije romana „Papir sa vodenim znakom“ i „Ikonostas“ srpskog književnika Gorana Petrovića i autoru poželjela dobrodošlicu, a njemu i posjetiocima uručili primjerak knjige Jovana Čubranovića „Najveći zločin u istoriji“ čije je predstavljanje prethodno zabranjeno u istoj sali uz izgovor uprave da bi izazvalo uznemirenje javnosti.

Time je otklonjena bojazan da će Kotorani spriječiti Petrovićevu promociju, kao znak revolta zbog diskriminatoran stav Kulturnog centra u odnosu na nedavno otkazanu promociju knjige „Najveći zločin u istoriji“ Jovana Čubranovića koja dokumentano govori o stradanju Crne Gore i njenog naroda nakon 1918. godine.

Uporedo, grupa građana iz Kotora okupljanjem i performansom ukazala da nijesu protiv promocije bilo koje knjige, skrećući time pažnju na nedosljedan odnos opštine i uprave Kulturnog centra prema organizatorima promocije djela „Najveći zločin u istoriji“, koja je bila zakazana za 24. februar, a uprava je otkazala pravdajući se negodovanjem građana.

“Okupili smo se ispred Centra za kulturu i pokazali da želimo da naša djeca čuju pravu stranu crnogorske istorije, a piscima smo poručili da protiv njih ništa lično nemamo, već da zahtijevamo prava koja nas sleduju, te da želimo da promocija knjige “najveći zločin u istoriji” bude održana u Kotoru”, poručila je za Antenu M Slađana Perak Vukčević, koju je sinoć policija pozvala na razgovor zbog prijave koju je protiv nje podnijela Opština Kotor.

Podsjetimo, najava romana Petrovića objavljena je na FB stranici Kulturnog centra gdje su pojedini građani komentarima tražili otkazivanje promocije navodeći da je za njih sadržaj te promocije uznemiravajući, aludirajući na iste razloge zbog kojih je ranije otkazana promocija knjige „Najveći zločin u istoriji“. Zbog komentara na FB stranici Kulturnog centra kotorska policija je pozivala pojedine građane na informativne razgovore.

U ime grupe građana Kotora Dragan Maslovar se obratio juče i Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Sinišu Bjekoviću zbog kako navodi „brutalne povrede prava građana Kotora i Crne Gore od strane predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića i direktora Kulturnog centra Nikola Đurković“ Vladimira Bujišića, prenosi Pobjeda.

Građani su za ovu inicijativu, kako kažu, dobili punu podršku i od određenih političkih partija i pokreta iz Kotora, i to DPS, SDP, SD, LP i GI 21 maj.

Komentariši