HRVATSKA DOBIVA SVOJE POMPEJE, LJUDI OVO JE GOLEMO! Senzacionalno otkriće predanih arheologa: Cijeli svijet će čuti za nas

DNEVNO.HR

Najnovija otkrića u Saloni, arheološkom lokalitetu smještenom nedaleko od Splita, otkrila su da je taj antički grad bio veći nego što se dosad mislilo. Novi nalazi su senzacionalni i potpuno mijenjaju našu percepciju o antičkoj Saloni, odnosno današnjem Solinu.

Salona je bio važan rimski grad s ilirskim i grčkim korijenima te je bio luka Delmata sve do Augustova doba. Tijekom vremena, razvijao se kao važno urbanističko središte Ilirika, podizali su se novi zidovi i monumentalna vrata, forumi i hramovi.

U vrijeme Marka Aurelija, sredinom 2. stoljeća poslije Krista, grad obzidan bedemima i kulama dostigao je veličinu koja se do nedavno smatrala veličinom antičke Salone.

Zapanjujuća otkrića

Najnovija istraživanja provedena su južno od Gospina Otoka na lijevoj obali Jadra, gdje su otkriveni dijelovi gradskih bedema koji pokazuju da je Salona bila još veća nego što se mislilo. Ti bedemi pružaju se južno od Gradine sve do ulice Marka Marulića, odakle skreću na zapad do Širine. Analizom arheoloških istraživanja utvrđeno je da se Gospin otok, kao i čitav dio grada do Marulićeve ulice, nalazio unutar Salone.

Novi nalazi, ne samo bedema južnog dijela grada, nego i senzacionalni nalazi monumentalnih građevina i infrastrukture te nalazi kamene plastike i skulpture koji su pronađeni u tim istraživanjima, donose potpuno novo svjetlo na antičku Salonu. Među njima se ističe carska građevina s mozaicima između pošte i samostana sestara Služavki Malog Isusa, antička cesta s golemim kanalom nasuprot istog samostana, velike terme koje su samo djelomično istražene na potezu od Tuđmanove ulice do zgrade Gradske uprave, kao i južna vrata grada koja su locirana pod cestom u ulici Petra Krešimira IV. zajedno s ranije pronađenim plovnim kanalom i mostom sjeverno od Tuđmanove ulice.

Arheolozi navode da će ova otkrića i njihova prezentacija uskoro postati velika arheološka senzacija poput svjetski poznate Akvileje i Pompeja, a imat će značajan udjel u gospodarskom razvitku grada Solina.

Komentariši