Hrvatski P.E.N. ‘Oštro osuđujemo zastrašivanje naših kolega, pisaca, od strane crnogorskog premijera

‘TARGETIRAJU INTELEKTUALCE‘

Državno tužiteljstvo osumnjičilo je Sretena Vujovića da je, sudjelujući na mirnom građanskom prosvjedu 10. ožujka 2023., počinio kazneno djelo

Hrvatski P.E.N. centar izjasnio se u vezi prijetnji crnogorskim piscima.

“Nakon prijetnji predsjednika vlade Crne Gore Dritana Abazovića i zastrašivanja pisaca Milorada Popovića Andreja Nikolaidisa, tamošnje državno tužiteljstvo osumnjičilo je sada potpredsjednika Crnogorskog P.E.N.-a Sretena Vujovića da je, sudjelujući na mirnom građanskom prosvjedu 10. ožujka 2023., počinio kazneno djelo “ometanja službene osobe u vršenju službene radnje” za koje je predviđena kazna do tri godine zatvora. Hrvatski P.E.N. centar osuđuje progon istaknutih crnogorskih pisaca i intelektualaca zbog javno izgovorenih stavova ili zbog mirnog demokratskog prosvjeda”, poručuje predsjednik hrvatskog P.E.N. centra Tomica Bajsić.

Vujović je na saslušanju u Cetinju o spornom događaju izjavio:

“Dana 10. ožujka došao sam na najavljenu političku tribinu predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića kako bih u demokratskoj atmosferi izrazio svoje nezadovoljstvo njegovom izjavom u vrijeme događaja iz rujnma 2021. godine, kada je isti na sjednici u tzv. gluhoj sobi uputio ozbiljnu prijetnju smrću demonstrantima i prosvjednicima. Izgovorivši ‘Pa što ako pogine deset Crnogoraca ‘ ušao ke u zonu krivične odgovornosti, koja se prepoznaje kao ozbiljna prijetnja po životnu sigurnost građana”, piše Antena M.

OGLAS

“U pisanom izjašnjenju dodao je i da je “u svojemu ponašanju i djelovanju na protestu postupao na potpuno ustavan i zakonit način i ne postoji nijedan dokaz, niti činjenica koji bi svjedočili drugačije od toga. U mom postupanju nema ni jednog jedinog čina ili radnje koji bi mogao biti kvalificiran ni kao prekršaj, a pogotovo ne kao biće bilo kog krivičnog djela. Koliko sam mogao vidjeti, jedino ugrožavanje Milatovića su izazvali članovi njegovog osiguranja, koji su ga, gurajući kroz masu, sapleli i od njega napravili žrtvu, bez ikakvoga razloga!”, zaključio je Vujović u izjavi za Antenu M.

Akademik DANU i potpredsjednik Crnogorskog PEN Centra Sreten Vujović izjavio je, pisao je sredinom mjeseca Portal Analitika, da podnošenjem krivičnih prijava protiv njega i još sedam osoba sa Cetinja, zbog navodnog “pokušaja da se spriječi predsjednički kandidat Jakov Milatović da održi promotivni skup” – aktualna vlast u Crnoj Gori nastavlja targetiranje i progon intelektualaca i neistomišljenika.

image

“Ovo je nastavak i sprovođenje u djelo onoga što je Abazović već najavio targeirajući prethodno crnogorske intelektualce Milorada Popovića i Andreja Nikolaidisa. Sada sam, očigledno, ja na redu”, rekao je Vujović za Antenu M.

“Svaka presuda, koja je izgleda već projektirana u kabinetu URE, za mene osobno predstavlja čast i doživljavam je kao odlikovanje prvog reda i to odlikovanje za patriotizam, ako ga ikad ustanove”, poručio je Vujović, naglašavajući da glas razuma i otpora crnogorskih patriota ne mogu ugušiti, piše Portal Analitika.

Jutarnji list

Related posts

Leave a Comment