Hrvatski sabor danas glasa o opozivu Plenkovića

Opoziv Andreja Plenkovića inicirao je Domovinski pokret, koji ga u, saradnji s ostalom opozicijom, proziva za brojne afere.

Hrvatski sabor će danas glasati o prijedlogu 33 opoziciona zastupnika da se opozove premijer Andrej Plenković, a da bi to opozicija ostvarila, mora pridobiti 76 zastupnika, što je, tvrde vladajući, teško zamislivo.

Premijerov opoziv inicirao je Domovinski pokret, koji ga, u saradnji s ostalom opozicijom, “proziva” za brojne afere: Janaf, Ina, ‘sms’, ali i za zatvaranja sisačke Rafinerije, izostanak obnove i zdravstvene reforme, prenosi Hina.

Prvi pokušaj opoziva premijera

Rasprava o opozivu premijera okončana je u prošli petak rano ujutro, nakon gotovo 11 sati žustre polemike između vladajućih, koji su ga branili, i opozicije, koja je ukazivala na brojne razloge zbog kojih premijer mora otići sa dužnosti.

Vlada je odbila sve navode iz opozicionog prijedloga kao neutemeljene te ističe da nema osnove za izglasavanje nepovjerenja Plenkoviću.

Prvi je to put od oktobra 2016. godine, kada je Plenković preuzeo premijersku dužnost, da se raspravlja o njegovom opozivu.

Opozicija je od tada, bezuspješno, nastojala opozvati cijelu Vladu i niz ministara, nikada premijera.

Komentariši