I Albanska crkva ne priznaje srpski kvazitomos za Makedoniju

piše: Vladimir Jovanović

Sinod Pravoslavne autokefalne crkve Albanije (na slici gore) nije prihvatio „tomos o autokefaliji” koji je 5. juna 2022. za Crkvu u Śevernoj Makedoniji izdala Crkva Srbije (SPC).

Nakon zasijedanja kojim je rukovodio arhiepiskop Anastasije Janulatos, saopšteno je da Sinod Albanije pozdravlja odluku Vaseljenske patrijaršije od 9. maja 2022. o prijemu u kanonsko i liturgijsko jedinstvo sveštenstva i laika Crkve u Śevernoj Makedoniji, pod imenom Ohridska arhiepiskopija.

U potpunosti se slažući da se navedenom odlukom, opšeprihvatljivom, zacjeljuje raskol i osigurava mir i jedinstvo, Crkva Albanije saopštava da čeka definitivno regulisanje statusa autokefalije i tačnog naziva nove pomjesne Crkve u Śevernoj Makedoniji koju bi kanonski dodijelila Vaseljenska patrijaršija.

Napominjemo, Crkva Srbije — iako za to nema nadležnosti — izdala je svoj „tomos o autokefaliji” za Crkvu u Śevernoj Makedoniji, pod nazivom Makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija (MPC-OA).

Od 15 pomjesnih pravoslavnih crkava po aktuelnome diptihu Vaseljenske patrijaršije, „tomos SPC za autokefalnost MPC-OA” priznaju četiri — Rusija, Bugarska, Rumunija, Češka-Slovačka — od kojih Rumunija uslovno, a Češka-Slovačka nedređeno.

Prihvatile su odluku Vaseljenske patrijaršije od 9. maja 2022. o povratku u kanonsko i liturgijsko jedinstvo jerarhije u Śevernoj Makedoniji — ali ne i tomos Crkve Srbije — patrijaršije Antiohije i Gruzije, te pomjesne crkve Grčke, Poljske, Albanije.

Još nijesu donijele zvaničnu odluku po ovome piranju: patrijaršije Jerusalimska i Aleksandrijska, te crkve Kipra i Ukrajine.
Antena M

Komentariši