IGK upozorava: Vrh Srbije i RS sprovode politiku Draže Mihajlovića i planiraju da kroz “srpski svet” ujedine sve Srbe iz regiona

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) oglasio se povodom manifestacije “Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave” koja je u petak, 15. septembra održana u Nišu, upozoravajući da se politika velike Srbije, koja potiče još iz vremena  Draže Mihailovića, danas provodi kroz srpsko jedinstvo i kreiranje srpskog sveta, odnosno ujedinjenje Srba koji žive u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i na Kosovu.

U objavi IGK navodi da je politika velike Srbije jasno je definisana dokumentima SANU-a, konkretno memorandumima 1 i 2.

“Prvi je napisan 1986. godine, dok je drugi novijeg doba i datira iz 2011. godine. Radi se o opasnom geostrateškom srbovanju na prostoru Balkanu po naredbi vrha Srbije i vrha bh. entiteta RS”, navodi se u saopštenju i dodaje da manifestacije “Dani srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave” predstavljaju veliku opasnost i podsjećaju na presude međunarodnih sudova za najteže oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

“Nova velikosrpska, nacionalistička ideologija se sada relizuje kroz kulturu i vjeru, kako bi se stvorila kohezija srpskog stanovništva u regionu. Demonstracija moći i pozivi srpskih, velikonacionalističkih zvaničnika na kreiranje ‘srpskog sveta’ i političko ujedinjenje 1,3 miliona Srba koji žive u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i na Kosovu putem isticanja državne zastave bilo gdje da žive u regionu ili u svijetu kako bi obilježili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je zapravo poziv na kampanje u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu s ciljem formiranja ‘Velike Srbije’, navodi se u objavi.

Institut za istraživanje genocida  ističe da je usvajanjem diskriminatorskog, anticivilizacijskog Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma u Narodnoj skupštini RS kojim se privileguje srpski jezik i srpska nacionalna kultura, a bosanski i hrvatski jezik i njihove kulture, kao i ostalih, dovode se u diskriminatorski položaj negiranje i marginalizovanje bosanskog i hrvatskog jezika i njihovog identiteta u ime neljudske predstave o bh. entitetu RS kao isključivo srpskoj administrativnoj jedinici u državi BiH. Legalizovanje i normiranje sistemske diskriminacije bosanskog jezika u bh. entitetu RS je rušenje kulturnog integriteta i suverenitet države BiH”, saopštio je IGK.

Radio Sarajevo

Please follow and like us:
Pin Share

Related posts

Leave a Comment