Ima nade za Crnu Goru

Crnogorski pokret poziva građanske, proevropske organizacije, dijasporu, kao i pojedince, na zajedničko djelovanje

  • JAVNI POZIV

nevladininim organizacijama, crnogorskim nacionalnim institucijama, udruženjima građana, udruženjima iseljenika i istaknutim pojedincima

                                   da zajednički organizujemo

                       CRNOGORSKI EVROPSKI SAVEZ (CES)


POLITIČKA PLATFORMA
Godinama se dovode u pitanje sve vrijednosti na kojima počiva moderna Crna Gora- državni autoritet, građanski mir, međuvjerski i međunacionalni odnosi, osobena crnogorska kultura i nacionalne osobenosti, tekovine antifašističke borbe i društvo socijalne pravde.Obilježavaju ih uzurpacije svake vrste, otimanje javnih dobara i zloupotreba instrumenata vlasti za sticanje lične koristi. Tako je potkopano građansko društvo, što je uzrokovalo propast građanske klase a zemlja je dovedena u stanje koje tendira haosu i dužničkome ropstvu. Građani koji su se obogatili neośetljivi su na ljudsku patnju i nezainteresovani za nacionalne i državne interese. Njihov primarni ineteres je da sačuvaju stečeno bogatstvo i još više se obogate i priklnjaju se svakoj vlasti koja im to može omogućiti. 
Pohlepa i trgovina vitalnim crnogorskim interesima ugrozila je ustavni poredak i slomila patriotizam kod građana, dok je srpska velikodržavna ideja ključna ideološka i politička matrica koja ugrožava opstanak modernoga crnogorskoga društva i države. Posljedično je favorizovalapolitičke snage koje promovišu velikosrpski san o velikoj srpskoj državi, koja bi zahvatala većinu Balkana i izlazila na dva mora – Egejsko i Jadransko. Podržavaju je istomišljenici u Banjaluci i Beogradu. Etnički Crnogorci lišavaju se vjerskih, kulturnih, svih drugih građanskih prava, sakralnoga nasljeđa i kultrune baštine koja je sadupisana u vlasništvo Srbije. Oblikovanje državnoga i nacionalnoga identiteta u rukama je Srpske crkve i beogradskih naučnih i kulturnih institucija.
Crnogorska pravoslavna crkva napada se svim sredstvima i načinima, ciljano da se ukloni s duhovne scene i integriše unutar Srpske.A rijetke crnogorske nacionalne institucije iz političkih razlogaopstaju na ivici egzistencije i odmaže im se na svakome koraku. Status crnogorskoga, kao službenoga jezika, opstruira se u svim medijima i institucijama. 
Srbija cilja da uz podršku Moskve i dogovorom s Banjalukom anektira Republiku Srpsku i prijeti aneksijom Crnoj Gori, da bi izašla na luke Jadranskoga mora. Dok Vlada u interesu Srbije i Srpske pravoslavne crkve, manipulacijama i populizmom, ubrzano potkopava temelje naše države. Ugrožava državni suverenitet, a ratnohuškačkom retorikom prijeti građanskom karakteru društva i priziva zle duhove prošlosti. 
Na meti su nacinalne, vjerske i LGBTQ manjinekojima zagorčavaju život i prijete im postojanju. Uzemlji egzistiraju i osnivaju se nova velikosrpska udruženja, oličena u takozvanim pravoslavnim bratstvima i zavjetnicima, bajkerima i četničkim organizacijama, koja su prijetnja državnosti i civilizaciji. Osamdeset četiri manastira u kojima se okupljaju, preuzela su ulogu centara za raspirivanje mržnje prema Crnoj Gori. Aopozicija ne pokazuje interes da se organizuje i organizovano suprotstavi takvoj politici.
Crnogorci su postali predmet Vladinoga nadzora i lišavanja elementarnih građanskih, vjerskih i nacionalnih prava. U posljednje tri decenije, 20.000 stranih građana dobilo je državljanstvo a 63.746 stranih državljana su vladinom odlukom stekli pravo na njega. Dok iz biračkoga spiska Vlada namjerava da izbriše oko 40.000 naših državljana koji žive i rade vani, i tako etničkim inžinjeringom, na izborima, legalno promijeni crnogorski karakter države. Na izborima učestvuje i između 35 i 40 hiljada birača koji imaju dvojno državljanstvo, čijim glasovima se manipuliše iz Beograda u korist Beograda.Crnogorski slobodarski i odbrambeni refleks takvoj politici aktuelna vlast naziva crnogorskim ekstremnim nacionalizmom, izjednačavajući ga sa stvarnim velikosrpskim. Politiku kolaboracije s velikosrpskim nacionalistima na štetu naše zemlje i naroda naziva evropskom, a državu u kojoj su Crnogoraci lišeni građanskih prava i oklevetani za navodni nacionalizam, građanskom. Sve ove okolnosti izazivaju košmar koji ubrzo može postati stvarnost, i zemlju uvesti u haos u kome bi i država i svi građani bili na ispitu.
Naša država ima duboke korijene. Postojala je i opstajala zahvaljujući heroizmu i patriotizmu koji je nadahnjivao naše pretke i u miru i u ratovima. Njena starina seže još od vremena ilirskog kraljevstva i dukljanske kraljevine.Vjere koje su se oplodile na crnogorskom tlu su katolička, pravoslavna i islamska. One suucijepljene u narodu još od vremena duboke starine. Najstarija državna i nacionalna institucija je Dukljansko-barska nadbiskupija kao Katolička crkva u Crnogoraca katoličke vjere, Kotorska biskupija, Crnogorska Pravoslavna crkva, Islamska zajednica, Jevrejska zajednica i protestantske vjerske organizacije. Pa su sve vjere, kulture i narodi koji žive u njoj njeni temelji. Stoga je borba za očuvanje državnoga suvereniteta, građanskoga društva u kome su svi narodi ravnopravni te mira i ljubavi među vjerama i nacijama obaveza svih koji se smatraju dostojnim predaka.Zato mi ujedinjeni oko demokratskih ideala, principa i normi,


                                          POZIVAMO

nevladine organizacije, crnogorske nacionalne institucije, udruženja građana, udruženja iseljenika i istaknute pojedince da zajednički organizujemo


                              CRNOGORSKI EVROPSKI SAVEZ(CES)

i građanskim sredstvima otpora stanemo u odbranu prava da živimo slobodni u sopstvenoj državi. Savez će biti utemeljen na načelima:
– Konstituenti zadržavaju osobnost
– Savezom se kolektivno rukovodi 
CILJ: Da omogućimo svima – nezavisno od nacionalne pripadnosti, pola, rase, seksualnih opredjeljenja i političkih uvjerenja -vjernicima, ateistima i agnosticima na cijeloj državnoj teritoriji, da se u njoj ośećaju kao njeni ravnopravni građani u suverenoj Crnoj Gori članici EU i NATO-a.


                               ZALAŽEMO SE ZA:


– Društvo socijalne pravde koje počiva na moralnim načelima
– Građanski karakter države
– Pravo svih naroda da budu svoji na svome
– Uzakonjenje prirodne i kulturne baštine u svojini države Crne Gore

– Ekonomiju zasnovanu na evropskom poslovnom moralu

O MJESTU I DATUMU ODRŽAVANJA KONSTITUTIVNE ŚEDNICE
JAVNOST ĆE BITI PRAVOVREMENO OBAVIJEŠTENA

CRNOGORSKI POKRET

Peticija za potpisivanje podrške:

https://www.peticije.online/javni_poziv

Komentariši