Joanikiju, kao da ga ko što pita, Francusko-njemački plan neprihvatljiv: Nijesu prstom mrdnuli dok su šiptarski teroristi palili svetinje

“Francuzi su dopustili da šiptarski teroristi opljačkaju i zapale manastir Devič”

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije rekao je danas da je predlog francusko-njemačkog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova neprihvatljiv.

Komentarišući ovo pitanje, ističe da je neprihvatljivo da se Kosovo tretira kao nezavisna država.

Taj sporazum od strane Srbije nije potpisan. Međutim, ako je tekst sporazuma definisan kao okvir za dalje pregovore, a u njemu se Кosovo tretira kao nezavisna država, onda je on u potpunosti neprihvatljiv-, rekao je Joanikije u intervjuu Radio-Svetigori.

On podsjeća da su taj sporazum sačinile zemlje koje su bile garant mira i sigurnosti za srpski narod i njegove svetinje na Кosovu.

-Sedamnaestog marta 2004. godine njemački vojnici, pripadnici КFOR-a nijesu prstom mrdnuli dok su šiptarski teroristi pljačkali i palili svetinje: devet crkava u Prizrenu, među kojima i Bogorodicu Ljevišku, Bogosloviju i rezidenciju Episkopa raško-prizrenskog. Eto kakva nam je bila njemačka zaštita. Francuzi su isto tako dopustili da šiptarski teroristi opljačkaju i zapale manastir Devič i da razore grob Svetog Joanikija Devičkog- kazao je Joanikije.

Po njegovim riječima, dvoličnost koju su tada pokazali Njamci i Francuzi ne smije se zaboraviti.

-Još je manja sigurnost za naš narod i njegove svetinje na Кosovu tzv. francusko-njemački sporazum-, zaključio je.
Izvor: Pobjeda

Komentariši