Kako je proglašena nezavisnost Kosova 2008. godine i što su tada rekli Koštunica, Vučić, Tadić?

Skupština Kosova je 17. februara 2008. godine usvojila aklamacijom Deklaraciju o nezavisnosti Kosova. Za deklaraciju je glasalo svih 109 albanskih poslanika.

Kosovski parlament nastavio je rad na vanrednoj śednici usvajanjem državnih simbola – grba i zastave.

Ipak, śednici nije prisustvovao nijedan od deset srpskih poslanika, niti poslanik – Goranac, kao ni šefovi Unmik i Kfora.

Na zaśedanju je bio 21 međunarodni poredstavnik, uključujući nekadašnjeg šefa verifikacione misije OEBS na Kosovu i Metohiji Vilijema Vokera.

Pomenutom Deklaracijom, Kosovo je proglašeno nezavisnom i suverenom državom, “formiranom na osnovu plana Martija Ahtisarija”.

Tekst deklaracije poslanicima je pročitao tadašnji predśednik privremene kosovske vlade Hašim Tači, koji se, po usvajanju dokumenta, obratio skupštini na srpskom jeziku, iako zaśedanju nije prisustvovao nijedan srpski predstavnik.

Tom prilikom, Tači je poručio da 17. februar treba da bude novi početak za Kosovo.

“Današnji dan označava kraj vladavine Beograda. Danas, istovremeno, označava se novi početak za Kosovo. Danas se donosi odluka o nezavisnosti na osnovu plana Martija Ahtisarija”, kazao je Tači na srpskom, na śednici kosovskog parlamenta.

U ovom obraćanju Tači je takođe dodao da će Kosovo biti tolerantno, multietničko društvo.

Srbima na Kosovu tada se obratio i tadašnji predśednik Kosova Fatmir Sejdiu, ističući da usvajanje deklaracije predstavlja doprinos “izgradnji evropskog Kosova”.

“Kosovo je podjednako vaša kuća i vaša domovina”, rekao je Sejdiu uz obećanje da će njihov etnički, jezički i kulturni integritet biti u potpunosti poštovani.

Tog dana u 18 časova, predśednik Kosova Fatmir Sejdiju, premijer Hašim Tači i predśednik parlamenta Jakup Krasnići, potpisali su deklaraciju o secesiji Kosova od Srbije, a zatim i svi poslanici Skupštine Kosova.

Prema prijedlogu posebne komisije, za novu zastavu Kosova određeno je da ima plavu osnovu, sa kartom Kosova bijele boje u sredini, a iznad toga šest zvjezdica iste boje i veličine kao na zastavi Evropske unije.

Takođe, za grb Kosova određeno je da ima plavu osnovu sa žutom kartom Kosova iznad koje su takođe zvjezdice kao i na zastavi.

S obzirom da je sve ovo donijeto u skladu sa Ahtisarijevim planom, to je predviđalo nezavisnost Kosova koju će nadgledati misija Evropske unije.

Koštunica nakon proglašenja nezavisnosti Kosova: Ponižena Evropa a ne Srbija

Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, uslijedilo je obraćanje tadašnjeg predśednika Vlade Srbije, Vojislava Koštunice.

“Nikad se nije jasnije pokazalo nego danas zašto je Srbija divljački razarana NATO bombama. Predśednik SAD, koji je odgovoran za ovo nasilje, i njegovi sljedbenici biće crnim slovima upisani u istoriju Srbije ali i u svaku istoriju međunarodnog prava i na njemu zasnovanog svjetskog poretka”, rekao je Koštunica, i ponovio da će Vlada Srbije poništiti sve dokumente kojima se na tlu Srbije stvara “lažna država”.

On je dodao i da je ovim činom prije svega ponižena Evropska unija, a ne Srbija koja je “odbila da se ponizi, držeći se čvrsto prava i odbijajući da se povinuje sili”.

“Stavljajući nasilje iznad načela međunarodnog prava SAD su primjenom slijepe sile ponizile i naćerale EU da pogazi principe na kojima počiva sama EU”, rekao je Koštunica.

Reakcije širom zemlje

Protesti

Više hiljada građana protestovalo je u centru Beograda dan prije proglašenja nezavisnosti.

Takođe, više stotina pripadnika niškog Udruženja boraca ratova od 1990. do 1999. godine protestovalo je u centru Niša zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, i izrazilo spremnost da ga “opet brani oružjem i telima”.

“Dan sramote”

Na proglašenje nezavisnosti reagovao je i Krunski savjet, uz napomenu da će 17. februar ostati da živi u istoriji kao dan sramote, jer je “tog dana Evropa pogazila svoj obraz”.

Aleksandar Vučić

Takođe, tadašnji generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić najavio je da će radikali organizovati veliki skup u Beogradu, kako bi se suprotstavili “okupatorima i albanskim separatistima”.

Predśednik Srbije

„Srbija nikada nece priznati nezavisnost Kosova i Metohije. Mi se KiM nikada nećemo odreći i nećemo odustati od borbe za svoje legitimne interese. Za građane Srbije i njene institucije KiM će uvijek ostati Sr­bija“, porucio je 2008. godine Boris Tadić, tadašnji predśed­nik Srbije, obraćajući se Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Demonstracije huligana

Oko dvije stotine huligana demoliralo je 18. februara restoran Mekdonalds na Zelenom vijencu u centru Beograda.

Žandarmerija je reagovala nakon nekoliko minuta, izgrednici su se razbježali, a vise njih je uhapšeno.

Francusko-njemački prijedlog za rješenje Kosovskog pitanja – 15 godina kasnije

Nakon 15 godina, Srbija i Kosovo na stolu imaju francusko-njemački predlog kojim bi trebalo da se riješi ovo pitanje.

U članu 4 „evropskog” prijedloga „osnovnog sporazuma Kosova i Srbije”, koji je Danas dobio diplomatskim kanalima, piše da Srbija i Kosovo polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu stranu u međunarodnoj sferi ili djelovati u njeno ime.

Naime, ovaj dokument poziva na jednaka prava Srbije i Kosova, poštovanje teritoritorijalnog integriteta i nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

Pomenuti predlog podržala je grupa javnih ličnosti, među kojima su bivši ambasadori, novinari i istoričari.

Potpisnici su pozvali i predstavnike vlasti, političke institucije i građane da prihvate takozvani njemačko-francuski plan za Kosovo, kao priliku da se Srbija „po prvi put definitivno orijentiše na evroatlantske integracije“.

Na konačnu odluku o prihvatanju se još uvijek čeka, a javnost u Srbiji je striktno podijeljena oko mišljenja da li ga treba usvojiti ili odbačiti.

Danas.rs

Komentariši