Kurti: Protesti ekstremista u režiji zvaničnog Beograda

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocijenio je da na sjeveru Kosova danas nisu bili organizovani mirni skupovi, iako je bilo i mirnih demonstranata, već “protesti gomile ekstremista u režiji zvaničnog Beograda”.

“Srpski nacionalistički, šovinistički i prokremaljski grafiti sa maskiranim ekstremistima koji gađaju, vandalizuju i napadaju sve šta nije srpsko, glavni su pokazatelj motiva nasilnih akcija”, saopštila je vlada Kosova.

U vladinom saopštenju poslije sastanka Kurtija sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom kancelarije EU na Kosovu naglašeno je da nasilne akcije svi moraju najoštrije da osude.

Na sastanku, Kurti je izrazio važnost i potrebu za deeskalacijom situacije, piše u saopštenju.

Informišući sagovornike o situaciji na sjeveru i današnjim dešavanjima, Kurti je istakao značaj i potrebu za deeskalacijom situacije, te izrazio spremnost da radi sa državama Kvinte na tom cilju.

Sagovornici su se „složili da održavaju blisku komunikaciju u narednim satima i danima“, navodi se u saopštenju.

Poslije sastanka sa Kurtijem, ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da moraju biti preduzete „neophodne mjere“ za deeskalaciju situacije na sjeveru i zatražio punu primjenu sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

“Sa premijerom (Kosova Aljbinom) Kurtijem, zajedno sa ambasadorima zemalja Kvinte, razgovarali smo o situaciji na sjeveru i značaju pune primjene sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije”, rekao je Hovenijer.

Prema njegovim riječima razgovarali su o koracima koje treba preduzeti da se smanje tenzije.

“Zato smo zatražili od premijera da preduzme neophodne korake da obezbijedi deeskalaciju situacije”, rekao je on.

Dodao je da u ime SAD može da kaže da smatraju da nije neophodno da izabrani gradonačelnici opština na sjeveru svakodnevno dolaze u ove opštinske zgrade, te kako je dodao, da predlažu da se to privremeno ne radi.


Related posts

Leave a Comment