Martinović: U Crnoj Gori vladavine prava možda ima, ali po standardima Irana ili Nigerije

U crnogorskom društvu, od septembra 2020. do danas, očigledan je opšti društveni i vrijednosni nazadak, ocjenjuje u izjavi za Antenu M poznati podgorički advokat Nikola Martinović.

Danas se, podsjetimo, navršavaju tri godine otkako je na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori promijenjena vlast.

“Umjesto ka evropskim vrijednostima, slobodi i radu naše se društvo kreće prema zajednici koju definiše religijska isključivost i fanatičnost, hipokrizija i prevara kao politički model za osvajanje ili ostanak na vlasti koja se koristi kao mehanizam za obračun sa neistomišljenicima.

U takvom društvu, sasvim sigurno nema vladavine prava po evropskim standardima. Po standardima Irana ili Nigerije možda ima…”, kaže Martinović za Antenu M. 

Kompetencije su, smatra on, zamijenjene pripadnošću političkoj partiji ili religijskog grupi, a pravda je postala nedostupna ili sasvim nedjelotvorna.

“Jedino smo društvo u Evropi, u kojem se Vlada bira u klerikalnim krugovima, a premijer Krivokapić imao je uzor u Mahmudu Ahmedinedžadu čija je vjerska policija ubila Mašu Amini zbog nenošenja hidžaba. Nemamo predsjednika Vrhovnog suda, nemamo Vrhovnog državnog tužioca i nemamo kompletan Ustavni sud”, ističe Martinović. 

Napominje da imamo istrage koje traju duže od svih evropskih standarda: 

“A nemamo nijednu pravosnažnu presudu. Imamo tone zaplijenjenog kokaina, ali nemamo osumnjičene. Za očigledni šverc cigareta nemamo nijednu okončanu istragu, a kamoli presudu.

Zato imamo aktuelnog premijera koji najavljuje hapšenja i akcije tužilaštava, a ministra policije koristi za privatne obračune sa uspješnim biznismenima koji se ne daju upregnuti u njegov politički jaram.

Posljednje poglavlje u pristupanju EU zatvorili smo 2020. Nema napretka ni u jednom od ranije otvorenih poglavlja.

U međunarodnom sistemu pravde imamo samo arbitražne postupke koje su nezadovoljni investitori pokrenuli protiv Crne Gore i čije ishode sa zebnjom očekujemo.

Treba li više? Možemo li još ovako?”, pita (se) Martinović. 
Antena M

Please follow and like us:
Pin Share

Related posts

Leave a Comment