Ministarka finansija SAD u Kijevu: Još osam milijardi dolara Ukrajini

Sjedinjene Američke Države (SAD) obezbijediće još osam milijardi dolara podrške Ukrajini u narednim mjesecima, izjavila je ministarka finansija SAD Dženet Jelen (Janet Yellen) u Kijevu.

Kako je saopštilo američko Ministarstvo finansija, ona je 27. februara nenajavljeno posjetila Ukrajinu i u Kijevu se sastala sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

„Sjedinjene Države su ponosne što su najveći bilateralni donator Ukrajine. Naša podrška je ulaganje u globalnu bezbjednost i demokratiju“, rekla je između ostalog Jelen na razgovoru sa Zelenskim.

Ona je podsjetila da su SAD do sada pružile blizu 50 milijardi dolara pomoći Ukrajini, uključujući 14 milijardi dolara ekonomske pomoći.

Poziv G20 na veću pomoć Ukrajini

Kako je prenio Rojters, Jelen je posjetila Kijev na povratku u Vašington sa sastanka lidera globalnog foruma G20 u Bangaloru u Indiji, gdje je pozvala na jaču ekonomsku pomoć Ukrajini.

„Borba Ukrajine je borba za mir i prosperitet“, rekla je Jelen.

Dodala je da je ukrajinska administracija preduzela korake za smanjenje potrošnje, iskorjenjivanje korupcije i mjere za stabilizaciju ekonomije.

U razgovoru sa ukrajinskim premijerom 

Denisom Šmihalom,

 Jelen je ponovila američka uvjeravanja o partnerstvu sa Kijevom.

„Amerika će biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno“, izjavila je Jelen.

Kako je saopšteno, premijer Šmihal je rekao da je sa Jelen razgovarao i o daljim američkim sankcijama Rusiji koje imaju za cilj slabljenje ruske ekonomije i njene vojske. Zaključio je i da je razgovarano o korišćenju zamrznute ruske imovine u oporavku Ukrajine.

Iz Vašingtona je navedeno i da je na telefonskom brifingu Dženet Jelen novinarima rekla da i dalje postoje značajne pravne prepreke za potpunu zapljenu procijenjenih 300 milijardi dolara imovine ruske centralne banke koja je pod sankcijama.
RSE

Komentariši