Mišel: Ako ne postavimo datum, nikad nećemo biti spremni za proširenje

Ako Evropska unija sama sebi ne postavi cilj, nikada neće biti spremna za proširenje – smatra predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, čija je izjava da EU treba do 2030. biti spremna za primanje novih članica naišla na velik odjek.

“Određivanje datuma tjera EU da se pripremi, a Zapadnom Balkanu daje konkretni vremenski okvir da sa svoje strane ostvari rezultate. Jasno je da, ako sami sebi ne nametnemo cilj, nikada nećemo biti spremni”, rekao je Mišel danas u razgovoru sa grupom briselskih dopisnika.

Može li se EU širiti bez promjene ugovora?

Mišelova izjava od prije tri dana na Bledskom strateškom forumu da bi Evropska unija trebala do 2030. godine biti spremna za primanje novih članica dobila je velik odjek u javnosti. Mišel je istakao da je njegov govor na Bledu u kojem je spomenuo datum rezultat mnogih konzultacija koje je imao s čelnicima EU i Zapadnog Balkana.

Kao jedna od glavnih prepreka za daljnje proširenje EU navodi se da je za sve bitne odluke potrebno dobiti jednoglasni pristanak svih država članica, što uveliko usporava i u nekim slučajevima blokira proces odlučivanja.

Takođe se postavlja pitanje može li se pravilo o jednoglasnosti promijeniti bez mijenjanja ugovora prema kojima funkcionira EU i može li se Unija uopšte širiti bez promjene tih ugovora.

“Moramo naći odgovore na tri pitanja”

Promjena ugovora EU je vrlo dugotrajan proces koji može lako propasti zbog blokade bilo koje države članice, s obzirom na to da sve one moraju tu promjenu ratifikovati bilo u svojim parlamentima bilo na referendumu. Mišel kaže da EU mora odgovoriti na tri pitanja prije nego što oduči treba li ići u promjene ugovora.

“Moramo naći odgovore na tri pitanja – što želimo postići zajedno, kako ćemo to provesti i kako ćemo to platiti? Ako nađemo zajednički pristup u pogledu tih pitanja, onda ćemo vidjeti treba li nam promjena ugovora”, rekao je diplomatski izvor.

EU mora osigurati i nova finansijska sredstva kako bi mogla primati nove članice. Pritom, diplomatski izvori ističu da primanje zemalja Zapadnog Balkana, koje ukupno imaju 16-17 miliona stanovnika, ne bi trebalo predstavljati problem, no puno će teže biti naći nova sredstva za Ukrajinu.

index.hr

Please follow and like us:
Pin Share

Related posts

Leave a Comment