Mitropolija crnogorsko-primorska: Glasajte – to je u skladu sa Gospodnjim pozivom

Pozivamo sve vjerujuće ljude u Crnoj Gori, kao i sve ljude dobre volje koji su spremni da čuju naš poziv, da ostvare svoja građanska i politička prava upisana u Ustav naše države i koja su u skladu sa razvojem zdrave demokratske prakse, te da izađu na glasanje na predstojećim predsjedničkim izborima, poručili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske crkve Srbije

Smatraju da je važno i odgovorno da svi, slobodno, civilizovano i razumno, uzmu učešće u izbornom procesu, ostvarivanjem svog biračkog prava. Ovo je, kako su istakli, u skladu sa Gospodnjim pozivom da ljubimo jedni druge i da međusobno brinemo jedni o drugima. 

„Imamo priliku da demokratski i legitimno, pružimo nesebičan doprinos sveukupnom razvoju crnogorskog društva i ne dozvolimo da se Crna Gora, ni za jotu vrati unazad. U period nestabilnosti, represije, narušavanja mira i ustavnog poretka, duboke duhovne i političke krize, koja je svojevremeno kulminirala sukobom prevaziđene, bivše vlasti sa pravoslavnom vjerom, blagočestivim narodom Crne Gore i Ustavom države. Sa žaljenjem i zabrinutošću konstatujemo da političke snage koje su do 2020. godine vodile državu, i koje su najodgovornije za pomenutu krizu, i dalje ne napuštaju anticrkvenu retoriku, klevetajući Crkvu (Srbije) i nastojeći da se podjele u narodu koje su sami izazvali još više prodube“, navodi se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske Crkve Srbije.

Naglasili su i kako u predstojećem političkom procesu niko od njegovih aktera, pojedinačno ili partijski, ne može imati osnova ni ekskluzivnog prava da se poziva na podršku crkve Srbije kao svenarodne institucije. 

„Sa druge strane, ukupno gledano, svi oni koji se bore za prevazilaženje gore navedenih anomalija, štetnih po društvo, a opasnih po Crkvu (Srbije), imaju naš blagoslov za svoja pregnuća. Istovremeno, apelujemo na sve ljude, i birače i one koji će biti birani, da tokom ovih izbora ne podlegnu iskušenju manipulacija, pritisaka i ucjena, koje unižavaju ljudsko dostojanstvo i ugrožavaju vjerodostojnost izražene narodne volje“, zaključili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske Crkve Srbije.

Komentariši