Mitropolit Boris: Novi Mitropolitski Savjet će vrlo brzo pokrenuti proceduru donošenja novog Ustava

Kabinet Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog Borisa, uputilo je reagovanje povodom organizovanja ”Sinoda” mimo svih pravila i Kanona Pravoslavne Crkve, ali i povodom učestalih javnih provokacija pojedinaca koji i dalje zloupotrebljavaju bivšeg poglavara CPC.

Reagovanje Kabineta mitropolita Borisa prenosimo u cjelosti:

Podsjećamo javnost da je na Opštecrnogorskom Zboru na Cetinju, održanom 03.09.2023. godine Gospodnje, do tadašnji Mitropolit Mihailo umirovljen, te mu je dodijeljena titula Umirovljeni Mitropolit  Crnogorski, čime su  prestale sve njegove aktivne funkcije.

No i pored toga Umirovljeni Mitropolit se našao u nizu iskušenja, vrijeđajući narod sabran na Zboru, vršeći mobing nad Svještenstvom, kao i obmanjujući javnost.

Shodno tome obavještavamo javnost i svu punoću Crkvenu, da je jedini legitimni Poglavar Crnogorske Pravoslavne Crkve Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit Crnogorski G Boris, što je potvrđeno na Opštecrnogorskom Zboru.

Takođe Vas obavještavamo da takozvani Sinod, koji je organizovan mimo svih pravila i Kanona Pravoslavne Crkve nema nikakvu težinu ni legitimitet, budući da Umirovljeni Mitropolit Mihailo nema ingerencije da sazove gore pomenuto Crkveno tijelo, čak i da je na aktivnoj funkciji ovakav rad Sinoda nije relevantan, te je i upitno ko od potpisnika pripada Sinodu Crnogorske Pravoslavne Crkve, obzirom da je jedan član sa kompletnom Eparhijom u raskolu (od 02.08.2023.g.G.)

Kada je riječ o “Svetom Sinodu” to Crkveno tijelo je u blokadi jače od godinu dana, što je upravo razlog sazivanja Opštecrnogorskog Zbora, radi prevazilaženja krize u Crkvi, podsjećamo da je Arhiepiskop Simeon odbio učešće u radu Sinoda o Vaskrsu tekuće godine.

Ovim putem apelujemo na Umirovljenog Mitropolita da se okane obmanjivanja javnosti i uputi izvinjenje, da prestane sa progonom Svještenstva, da zamoli svog prijatelja Glendžu da vrati ključeve od crkve Sv Ivana Crnojevića na Cetinju, kao i da ispoštije volju naroda, baš kao što je poštovao kada je i izabran za Mitropolita.

Novi Mitropolitski Savjet će vrlo brzo pokrenuti proceduru donošenja novog Ustava čime ćemo staviti tačku na institucionalnu krizu u Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi.

Svi su pozvani da zajedno proslavljajući Boga na Svetoj Liturgiji pristupimo svojoj Svetoj obavezi da Crnogorsku Crkvu i Vjerni narod približimo Vaseljenskoj Patrijaršiji-Majci Crkvi.

Kabinet Mitropolita

Please follow and like us:
Pin Share

Related posts

Leave a Comment