Mustafić: Zapanjeni smo brutalnošću medijske kampanje, posebno RTCG-a

Iz Bošnjačkoj vijeća u Crnoj Gori kažu da su zapanjeni brutalnošću medijske kampanje kojom se, kako navode, “na svaki mogući način, pokušava narušiti koncept ravnopravnosti naroda u građanskoj Crnoj Gori i napraviti privid društva u kome postoje povlašteni narodi i grupacije koje imaju veće pravo od drugihodlučivati i krojiti državnu politiku.”

Ove tendencije, kako smatra predsjednik Vijeća Suljo Mustafić, nisu nove. “Podsjećamo na 90-te i predreferendumsko vrijeme, kada se Bošnjacima i drugim manje brojnim narodima, osporavala mogućnost političkog organiziranja, a onda i pravo odlučivanja o obnovi nezavisnosti vlastite države”, dodaje se u saopštenju.

“Jasno je da iznevjerena očekivanja ili kalkulacije glede formiranja nove Vlade, nisu uzrok, već samo povod, koji je iznova objelodanio ideje za koje su nas pokušali uvjeriti da su prevaziđene i napuštene. Njihovi akteri, od dijelova ratnohuščkačkog vladajućeg bloka iz 90-ih, preko nekih unionista iz 2006. godine, do ovovremenih rebrendiranih klero-nacionalističkih grupacija, samo u različitim pojavnim oblicima, pronose istu ideju – da je Crna Gora latifundija u kojoj pravo odlučivanja ima samo jedna „narodna većina“, dok se druga „narodna manjina“ može baviti samo poslovima nižega reda, daleko od državnih politika i bilo kakvog ozbiljnijeg uticaja.

Upozoravamo na ove tendencije i ukazujemo da osobito zabrinjava (mada i ne čudi, jer nije novo) ćutanje nevladinog sektora, intelektualaca i drugih javnih djelatnika”, naglašava Mustafić.

Naime, veći dio njih je i 2020. godine, kako kaže, „podvio rep“ i „mudro“ posmatrao izopštavanje više stotina pripadnika manje brojnih naroda iz institucija i sa mjesta odlučivanja, koje je sistemski sprovodila tadašnja antisekularna i antievropska Vlada.

“Ali ono što je frapantno i što podvlačimo, jeste uloga medija u toj besprizornoj kamapanji – uz očekivano ponašanje najamničkih ekspozitura, ali i neočekivano od RTCG, kao javnog servisa. Dakle, umjesto da državni javni servis koji se finansira novcem svih građana, bude obrazac profesionalnosti i objektivnosti, na njegovom se portalu, kao na vašarskom oglasniku, kače lažne vijesti.

Umjesto da menadžement, razmisli kako ispuniti zakonsku obavezu javnoog servisa, i proširiti i konačno napraviti očekivane programe i oformiti redakcije na jezicima svih manje brojnih naroda, kako dovesti makar jednog novinara ili urednika bošnjačke nacionalnosti( kojih tamo nema), njegov portal doprinosi ovoj antimanjinskoj medijskoj histeriji.

Sa zabrinutošću upozoravamo da će, iz ovakvog brloga netrpljivosti, naše društvo teško izaći, a da će oni koji tome doprinose morati snositi odgovornost, kada se budu zbrajali računi- kroz negativne izvještaje evropskih partnera i dalje zaustavljanje integracija našeg društva u razvijeni i demokratski svijet i, posebno, za dugoročno kontaminiranje društva i generacija koje takva medijska scena oblikuje i obrazuje”, napominje Mustafić.

Međutim, ono što trebaju znati nalogodavci i izvršitelji ovih politika, jeste da ovakve tendencije neće obeshrabiti bošnjački narod, koji je odvajkada utemeljen na prostorima Crne Gore, ta da će se njegovi predstavnici i prvaci složno i jedinstveno suprotstaviti svim pokušajima marginalizacije i podjarmljivanja, ma od koga dolazile, poručuje Mustafić.

“Državu Crnu Goru doživljavamo kao dom svih njenih naroda i građana, svjesni činjenice da je ona svoj euroatlanski, prozapadni i demokratski put trasirala, uz bezrezervnu podršku manje brojnih naroda i, stoga, nećemo dozvoliti nikakvo prekrajanje te društvene realnosti”, zaključuje se u saopštenju.

Antena M

Please follow and like us:
Pin Share

Related posts

Leave a Comment