NA KOLJENA KAD POMINJETE CETINJE !

piše: Perović Vukašin

 Javio se francuski ambasador. Znamo se mi odavno gospodine Timonije, i samo su neupućeni iznenađeni vašom reakcijom. Nije vaša politika od juče. Dobro znamo da je Francuska imala aktivnu ulogu u nestanku Crne Gore poslije 1918-e godine. Država Srbija je imala vašu podršku, tako da je na svim zločinima nad crnogorskim narodom vaš potpis. Tada su srpski žandarmi držali baklje, ali su šibice bile u rukama francuskih političara.
     Poslije 90 godina država Francuska se izvinila Crnoj Gori i praunuku Kralja Nikole. Učinjena sramota nakon Prvog rata, nekako je oproštena.
     I poslije svega, francuski ambasador ponovo juriša na Crnu Goru. Nijeste smjeli pomenuti Cetinje i fašizam u istoj rečenici gospodine Timonije. Cetinje, koje je prvo u porobljenoj Evropi podiglo ustanak protiv fašizma. Cetinje, čiji su građani predvodili vojsku koja je oslobodila više od pola Crne Gore od fašističke okupacije. Cetinje, koje je bilo samo, jer su vaš Pariz i većina evropskih prijestonica bile porobljene. Cetinje grad heroj, koje je dalo 49 narodnih heroja u borbi protiv fašizma. Cetinje je sinonim za antifašizam, na visini do koje ni vaš pogled ne doseže.
  Što to onda progovara iz vas gospodine Timonije? Znamo da ste veoma dobro informisani, pa nam nije jasno da li je Vučićev pulen Milatović, favorit vaše države, ili vi, samoinicijativno, zastupate srpske interese? Svakako, veoma nesmotreno za jednog ambasadora.
 Tako da gospodine Timonije, prvo treba da se izvinite Cetinju i građanima Crne Gore. Da ova sramota bude samo vaša. Nemojte ovaj teret ostavljati svojoj državi, pa da se velika Fracuska zbog vaših brljotinja, u nekom narednom vremenu, ponovo izvinjava Crnoj Gori. I ne zaboravite gospodine Timonije, morate svaki put klekneti na koljena kad pominjete Cetinje.

Komentariši