“Noćni vukovi” organizuju ilegalne ulaske ruskih državljana u Crnu Goru

Agencija je informaciju o ovome dostavila Dritanu Abazoviću, ali nije informisala nadležne organe koji bi trebali da spriječe ovu aktivnost i razotkriju organizaciju koja moguće namjerava da ponovi scenario koji je bio planiran za izbore 2016

ANB informisao Abazovića, ali ne i nadležne organe

Umjesto da nastave aktivnosti na suprotstavljanju ruskom malignom uticaju koje su pokrenute tokom prošle godine, kada je na čelu Agencije za nacionalnu bezbjednost bio Savo Kentera, aktuelno rukovodstvo ima u potpunosti benevolentan odnos prema podacima koji ukazuju da ruske obavještajne službe pripremaju još jedan napad na Crnu Goru.

Tako su operativci Agencije došli do podataka koji ukazuju da su ruske obavještajne službe i uoči predstojećih predsjedničkih izbora, kao što je to bio slučaj i uoči nekoliko posljednjih parlamentarnih, intenzivirale djelovanje sa ciljem da pokušaju uticati na političku scenu Crne Gore.

Da ne bi imali nikakve dileme, pojedine aktivnosti ruskih obavještajaca koje se sada identifikuju se u potpunosti podudaraju sa onim koje su preduzimane prilikom ranijih izbora. Tako je Agencija došla do podatka da pripadnici Noćnih vukova, organizacije koja djeluje pod patronatom Srpske pravoslavne crkve a pod direktnom je kontrolom ruske obavještajne službe SVR, zbog čega je njihov rad zabranjen u pojedinim zemljama Evropske unije, organizuju ulaske ruskih državljana preko ilegalnih graničnih prelaza u Cmu Goru. Između ostalog, Agencija je 02. februara došla do podatka da pripadnici Noćnih vukova preko bliskih veza u okolini Podgorice organizuju ilegalni ulazak za grupu ruskih državljana koji su ranije boravili u Crnoj Gori. Planirano je da se ulazak ruskih državljana organizuje preko Skadarskog jezera, budući da je otpala opcija da se lica ubace sa teritorije Srbije u blizini Bijelog Polja zbog velike visine sniježnog pokrivača u tom dijelu. U organizaciju ilegalnog ubačaja ruskih državljana umiješan je i bivši policajac R.J., o čemu Agencija takođe posjeduje dokaze.

Agencija je informaciju o ovome dostavila Dritanu Abazoviću, ali nije informisala nadležne organe koji bi trebali da spriječe ovu aktivnost i razotkriju organizaciju koja moguće namjerava da ponovi scenario koji je bio planiran za izbore 2016. godine. Još je interesantnije da ni sam premijer nije sugerisao direktoru Agencije da podatke i dokaze koje posjeduju dostave Policiji i Specijalnom državnom tužilaštvu, niti je, što je morao zbog ozbiljnosti situacije na koju ukazuju ranija iskustva, sazvao sjednicu Biroa za operativnu koordinaciju bezbjedonosnog sektora kako bi se planirale zajedničke aktivnosti na ovom planu.

Isti odnos rukovodstvo Agencije i Abazović su imali i prema podacima o angažovanju ruskih diplomatskih predstavnika vezano za regulisanje statusa pojedinim njihovim državljanima koji su u akciji ANB tokom prošle godine protjerani iz Crne Gore. Ruske diplomate su potvrdili svoju zainteresovanost za status lica koja su identifikovani kao njihovi špijuni u Crnoj Gori, sagledavajući način kako da im se ukine mjera zabrane ulaska kako bi mogli da se vrate i nastave špijunsku djelatnost u periodu prije izbora. Agencija nije djelovala ni po ovom podatku, tako da nadležni organi nijesu informisani o pokušajima ruskih diplomata da vrate u Crnu Goru, na primjer, rusku državljanku Tatjanu Khomutovu, vlasnicu ruske škole Adriatik koledž u Budvi koja se bavila obavještajnim radom za potrebe ruskih obavještajnih službi. Agencija je od nadležnih organa „sakrila“ i podatak o interesovanju ruskih obavještajaca za status Adama Lorsanova koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Spužu, a kojeg potražuje Ukrajina zbog izvršenja teških krivičnih djela na njenoj teritoriji, umjesto da od njih traži da provjere o kakvom se licu radi i da li je umiješano u tamošnja ratna dešavanja.

Umjesto djelovanja u pravcu sprječavanja ruskog malignog uticaja na koji ukazuju operativni podaci, Kurtiju i Miliću je bilo važnije da zaštite njihovog šefa Dritana Abazovića i spriječe prikupljanje i procesuiranje dokaza o krivičnim djelima koja su počinili on i njegovi saradnici, ili da se osvete kolegama koji su to otkrili.

Kao što to nije bio ni tada, tako ni sada motiv Profesionalca nije da djeluje protiv bilo koga lično, već da zaštiti Crnu Goru i njene građane od neprijateljskog djelovanja iz inostranstva, pošto to već više od mjesec dana od dobijanja podataka neće da urade oni koji bi trebali, Dritan Abazović i Artan Kurti, kao ni Boris Milić koji statira u fotelji direktora sa flašom skupog konjaka koji plaćaju građani Crne Gore.

Analitika

Komentariši