Obavještajac u sat pogodio kad će krenuti ruska invazija, sada ima novu prognozu: ‘Đe je počelo, tamo će i završiti‘

U ukrajinskim političkim krugovima Budanov je cijenjen kao jedina osoba koja je mjesecima unaprijed upozorila što Rusija planira

Bilo je to 23. februara – noć prije nego što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu – i Kirilo Budanov je svoju karijeru stavio na kocku – bio je među rijetkim ukrajinskim vojnim licima koji su bili uvjereni da se Rusija sprema napasti i pokušati zauzeti Kijiv.

On i njegova žena gledali su u sat te noći, zabrinuti da bi Budanov uskoro mogao ostati bez posla ako sve ne bude kako je glasno predvidio skeptičnom ukrajinskom političkom vođstvu.

“Izričito smo rekli da će početi u 4 ujutro.”

Jedanaest mjeseci kasnije, riječi 37-godišnjeg Budanova imaju ozbiljnu težinu kod predśednika Volodimira Zelenskog i drugih u Kijivu.

U ukrajinskim političkim krugovima cijenjen je kao jedina osoba koja je – uz američke i britanske obavještajne službe – mjesecima unaprijed upozorila što Rusija planira, piše Washington Post.

U to vrijeme većina drugih ukrajinskih zvaničnika očekivala je da će ruska invazija biti ograničena na istočni dio zemlje, a ne na napad punog razmjera.

Njegova prognoza za ovu godinu je da će se Rusija usredotočiti na zauzimanje više teritorija u istočnim regijama Donjecka i Luganska. Obnovljena ofanziva snaga stacioniranih śeverno od Ukrajine, u Bjelorusiji, malo je vjerovjatna, rekao je, i to je samo pokušaj da se odvrati pažnja i podijeli kijivske trupe. Također je rekao da se mora “učiniti sve kako bi osigurali da se Krim vrati kući do ljeta”.

Upitan misli li da bi dolazak ukrajinskih trupa na Krim, koji je Rusija napala i nezakonito pripojila 2014., mogao potaknuti Vladimira Putina da upotrijebi nuklearno oružje, Budanov je rekao odgovorio odrečno. “I Krim će nam biti vraćen. Reći ću vam više: sve je počelo na Krimu 2014. i tamo će sve završiti.”

“To je taktika zastrašivanja”, dodao je, govoreći u svojoj kancelariji. “Rusija je zemlja od koje možete puno očekivati, ali ne čisti idiotizam. Žao mi je, ali to se neće dogoditi. Izvođenje nuklearnog udara rezultiraće ne samo vojnim porazom Rusije, već i kolapsom Rusije. I oni to jako dobro znaju.”

Budanov uključuju da je Putin terminalno bolestan od raka i da ima više fizičkih dvojnika.

“Otvoreno je pitanje je li to sada pravi Putin”, rekao je Budanov, a i Zelenski je u nedavnom obraćanju na ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu rekao da nije siguran da je Putin još uvijek živ. Međutim, direktor CIA-e William J. Burns rekao je da nema obavještajnih podataka koji bi sugerisali da je Putin bolestan.

“Uvijek postoje sumnje od drugih”, rekao je Budanov. “Koliko sam učinkovit na ovoj poziciji, to će vjerovjatnoistorija pokazati tek u budućnosti. Ne mogu se objektivno procijeniti. Vrijeme će pokazati.”

Budanovljev brzi uspon do jednog od najmlađih generala u istoriji Ukrajine ubrzao se u avgustu 2016., kada je potpukovnik ruske Federalne službe bezbijednosti (FSB) ubijen na Krimu, navodno od strane ukrajinskih sabotera. Vjerovalo se da je Budanov bio jedan od uključenih ukrajinskih specijalnih operatera koji je radio iza neprijateljskih linija, a kasnije je odlikovan ukrajinskim “Ordenom za hrabrost” za neobjavljene operacije. Godine 2020., tada sa samo 34 godine, imenovan je za šefa Ukrajinske glavne obavještajne uprave (GUR).

Godine 2019. bomba mu je postavljena ispod automobila, ali je prerano detonirana. Bilo je najmanje 10 pokušaja atentata na njega, tvrdi osoba bliska Budanovu.

Nakon toga Budanov vodi oprezan život, živi u svojoj kancelariji i rijetko izlazi u javnost jer je i dalje meta Kremlja.

Jutarnji

Please follow and like us:
Pin Share

Related posts

Leave a Comment