Odgovor bivšem mitropolitu Mihailu 

Sredanović: Danas nam je jedinstvo potrebno više nego ikad, CPC ne smije ostati na marginama pravoslavnog svijeta 

Dosta je bilo grickanja sitnih privilegija i političkih marifetluka sa svih strana, od kojih su se neki uhvatili u to kolo samo da bi oslabili ili potpuno uništili CPC

Piše: Blažo Stedanović

Osnivač CPC u Americi Blažo Sredanović uputio je našoj redakciji odgovor na reagovanje umirovljenog mitropolita CPC Mihaila koji je juče, između ostalog, kazao da politički skup na Cetinju na kojem je izabran mitropolit Boris nema nikakav crkveni karakter, te da za Sredanovića ono što sva kanonistika i zakonodavstvo Crkve smatra raskolom nije raskol.

Odgovor gospodina Sredanovića prenosimo prenosimo u cjelosti:

Obraćajući se nedavno meni lično na ovom sajtu bivši mitropolit Mihailo izjavljuje da sam neobaviješten o kanonskim, dogmatskim, apostolskim, crkvenozakonodavnim i najvišim dokumentima, te je zbog toga došlo do mojeg jednostranog tumačenja u podršci novoizabranom mitropolitu Borisu Bojoviću.

Vjerujte mi, dragi oče Mihailo, nimalo me ne tangira to što tvrdite da sam neupućen u sve ovo što ste naveli, pa i da su Vaši saradnici sastavili i mnogo dužu listu. Ali mi mnogo smeta i zabrinjava što Vi, koji znate sve te brojne kanone ili bolje reći morate da ih znate, pa ste i pored svega svjesno pravili tako teške prekrsaje, da je patrijarh vaseljenski Vartolomej morao da reaguje i kazni Vas sa valjda najtežom kaznom u pravoslavlju.

To je suština u svemu ovome što se danas dešava u CPC, a ne što Vi i Vaši saradnici želite da prikrijete baražnom vatrom nekakvih budibogsnama pravničkim frazetinama, kao dimnom zavjesom.

Ubrzo poslije formiranja LSCG 1990. godine Slavko Perović i Velimir-Koko Vujović, moj školski drug, obavijestili su me da namjeravaju da obnove CPC i da se to drži u tajnosti dok se ne pronađe svešteno lice, koje bi bilo saglasno da dođe u Crnu Goru i da se prihvati da bude na čelu CPC. Mi smo pronašli počivsšeg Antonija Abramovića, koji je već tada bio u penziji, i koliko se sjećam pristao da preko Albanije dođe tajno u Crnu Goru.

Dakle, obnova CPC nije potekla od sveštenstva, već od političara, koji bi sve pripremili, zakazali Opštenarodni zbor i prezentovali novog vladiku da ga narod prihvati ili odbije.

Slično je bilo i poslije smrti Antonija Abramovića, kada je Mihailo-Miraš Dedeić došao iz inostranstva na poziv političara.

Za razliku od dvojice njegovih prethodnika novoizabrani mitropolit Boris Bojović nije čekao da mu političari utabaju put ili da ga zovu da dođe odnekud iz inostranstva, već je samoinicijativno, znajući što su vitalni interesi ne samo CPC već i države Crne Gore, sam preduzeo sve da se konačno krene sa mrtve tačke, ako uopčte CPC misli na svoj opstanak. 

Dosta je bilo grickanja sitnih privilegija i političkih marifetluka sa svih strana, od kojih su se neki uhvatili u to kolo samo da bi oslabili ili potpuno uništili CPC.

Imajući sve ovo u vidu ja sam čiste savjesti podržao episkopa Borisa Bojovića za novog mitropolita CPC.

Pozivam Vas sve da se prije svega uljudimo i prevaziđemo sve lične netrpeljivosti i nesuglasice. Danas nam je jedinstvo potrebno više nego ikad, jer CPC ne smije ostati na marginama pravoslavnog svijeta.

Please follow and like us:
Pin Share

Related posts

Leave a Comment