Omogućiti posmatranje izbora za predśednika

Iznenađeni smo odlukom o uskraćivanju prava CDT-u i CEMI-ju na  praćenju procesa izbora. Ako se zna da ova “zabrana” odgovara vladajućoj garnituri, postavlja se pitanje – koga MUP štiti, od koga štiti gradjane i njihove lične podatke, odnosno po čijem nalogu je zabranio nadgledanje izbora. Znamo da se radi o glasačima, koji istovremeno imaju pravo glasa i u Srbiji i kako su naveli u CEMI-ju, a radi se o 3000 glasača.

Postavlja se pitanje o velikoj brizi MUP-a, kada  su u pitanju izbori za predśednika, a vjerujemo da će nas tako  “brižljivo” štitii i na parlamentarnim izborima.

Takodje se postavlja pitanje: đe je “briga” MUP-a kada je u pitanju popis stanovništva.

Naime, prilikom popisa stanovništva, popisivači dolaze do mnogo više ličnih podataka od podataka koji su vidni na izborima, ali to to očito MUP-u ne smeta.

Oni se “zalažu” za zaštitu ličnih podataka samo na predśedničkim izborima.  

Prije svega, prilikom popisa stanovništva, pored podataka vidnih na izborima,  vidni su podaci o članovima porodice, obrazovanju, podaci o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, jeziku kojim gradjani govore i sl.

Ako trenutno nijeste kod kuće, podatke o vama može dati drugi član porodice, po sopstvenom nahodjenju i ti podaci će se smatrati vjerodostojnim. Takodje se ne zna se đe mogu završtiti i kome mogu biti dostavljeni naši lični podaci na putu od popisivača do MUP-a. Sporan je i način prikupljanja podataka, ulazak u stanove nepoznatih osoba. U civilizovanim državama je za ulazak u stan, čak i policije, potreban sudski nalog. No, kod nas je sve moguće.

Država (MUP), ako želi da zaštiti stanovništvo, kako tvrde, do podataka o prebivalištu gradjana dolazi iz zvaničnih evidencija MUP-a i to je praksa većine evropskih država.

Ali, o tome drugom prilikom.

Apelujemo na nadležne da CDT-u, CEMI-ju, predstavnicima nevladinih organizacija i stranim posmatračima dozvole nadgledanje predśedničkih izbora.

Dozvoliti CDT-u, kao i OEBS-u da izvrše uvid u potpise podrške kandidatima. Ovo je zakonsko pravo i istinska zaštita gradjana i poštovanje njihovih prava. S obzirom da je do izbora ostalo malo vremena, pozivamo da se ovo pitanje riješi prioritetno.

Dijana Pajković

Komentariši