Onufrij dobio otkazni rok! Do 29. marta da se iseli iz Kijevsko-pečerske lavre

Crnogorci da uče od Ukrajinaca!

UPC (MP), ogranak Moskovske patrijaršije koji predvodi mitropolit Onufrij Berezovski (desno na slici gore), dobio je, od nadležnoga organa države Ukrajine, rok do 29. marta o.g. da iseli svoj personal, tj. monaštvo, iz kompleksa Kijevsko-pečerske lavre i obavi primopredaju svih nepokretnih i pokretnih dobara — najveće pravoslavne svetinje Ukrajine.

Oleksandar Rudnik, generalni direktor nadležne državne ustanove — Nacionalno Kijevsko-pečersko istorijsko-kulturno područje — izdao je akt za raskidanje ugovora s UPC (MP) od 19. maja 2013. o besplatnome korištenju vjerskih sakralnih objekata i druge imovine u državnome vlasništvu.

Rudnik objašnjava da svoje odluke temelji na prethodnim aktima ukrajinskoga predśednika i vlade, prenosi portal „Українська правда” (pravda.com.ua).

U aktu koji je dostavljen jerarhiji UPC (MP) navodi se:

„Da bi se sproveo postupak prijema i prijenosa morate preduzeti mjere za oslobađanje zgrada i objekata — imovine u državnoj svojini. Molimo da do 14. marta 2023. godine dostavite spisak vaših predstavnika, od dva do tri lica, za uključivanje u komisiju za prijem i prijenos državne imovine, a koja će se formirati po nalogu organa uprave države“.

Ukazom predśednika Volodimira Zelenskog № 820/2022 tj. Vijeća za nacionalnu bezbjednost i odbranu od 1. decembra 2022. otpočele su primjene restriktivnih mjera (sankcija) za one vjerske organizacije koje potpomažu rusku agresiju.

Vlada Ukrajine je 23. decembra 2022. formirala međuresorsku radnu grupu, koja je utvrdila da je UPC (MP) prekršila odredbe ugovora o korišćenju državne imovine u Kijevsko-pečerskoj lavri — i preporučila njegovo raskidanje.

Mitropolit Kliment Večerja, rukovodilac Odjeljenja za informisanje i medije Sinoda UPC (MP), izjavio je — prenosi portal „Союз православных журналистов” (spzh.news/ru) — da „nema pravnoga opravdanja za iseljenje iz Lavre”.

„Državna uprava nam je poslala ultimatum, bez ikakvih objašnjenja. Takvi zahtjevi nemaju nikakve veze s zakonima Ukrajine. Zbog toga ne možemo iseliti. Nije jasno na temelju čega bismo trebali prenijeti te materijalne vrijednosti i kulturnu baštinu koju su oživjeli i sačuvali naši monasi. Koja je osnova da se to prenosi ljudima koji s tim nemaju nikakve veze? Nijesu ih stvorili, nijesu ih obnovili, nego samo uništavali i sada žele da nam to otmu”, kazao je Večerja.

Ovim povodom juče se na društvenim mrežama oglasila portparolka Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova: „Da li je Stejt department u toku? Obično odgovarajuće odjeljenje živo reaguje na činjenice o vjerskim progonima. Ovoga puta neće im proći da ‘ne vide’ progon Ukrajinske pravoslavne crkve“.

Šef Odjeljenja za odnose sa društvom i medijima Sinoda Moskovske patrijaršije, Vladimir Legojda, smatra da je „zahtijev monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napušte zdanje Kijevsko-pečerske lavre vrhunac bezakonja i zauvijek će biti upisan u istoriju anticrkvenih progona”, prenosi „Sputnjik”.

Kompleks Kijevsko-pečerske lavre, utemeljen je 1051. godine, dok je savremena Ukrajina bila pod jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije. Obuhvata ukupnu površinu veličine 22 hektara. Od ukupno 144 objekata, 122 proglašeni su spomenicima kulture. Većina manastirskih crkava i objekata ima arhitektonske forme ukrajinskoga baroka iz sredine 18. vijeka.

Lavra je — i objekti i pokretna sakralna i kulturna dobra i zemljište — stoprocentno vlasništvo države Ukrajine.

Nedavno je Državna služba za etnopolitiku i slobodu savjesti, glavni izvršni organ za ove oblasti Vlade Ukrajine, objavila ekspertski izvještaj s nalazom: da je UPC (MP) — koja je 27. maja prošle godine, izmjenom Statuta (Ustava) na svome arhijerejskome saboru, tvrdila da je proglasila nezavisnost od Moskve — zapravo i dalje dio Ruske pravoslavne crkve, samoupravni kao od 1990. godine, a ne autokefalni.

Drugim riječima, radi se o „virtuelnome razvodu”, tj. nepostojećem odvajanju jerarhijâ na čijem su čelu Onufrij Berezovski i patrijarh Kiril Gundjajev.

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj krajem januara podnio je nacionalnome parlamentu zakonski prijedlog № 8371, nazvan — O izmjenama i dopunama pojedinih zakona Ukrajine u vezi sa djelovanjem vjerskih organizacija u Ukrajini. Sadržaj ovoga zakonskoga projekta nije objavljen, ali se vjeruje da je usmjeren na zabranu ili suštinsku restrikciju djelovanja UPC (MP).

Kako smo izvijestili, zbog otvorene ili prikrivene izdaje države i kolaboracije sa ruskim okupatorom — 18 arhijereja UPC (MP) — od kojih su neki pobjegli u Rusiju ili se nalaze na okupiranim djelovima Ukrajine, ostali su bez državljanstva.

Za oko 200 drugih nižerangiranih klirika UPC (MP), mahom porijeklom iz Rusije, zabranjen je ulazak u Ukrajinu.

Kako je zvanično objavljeno, protiv 55 sveštenika UPC (MP), uključujući 14 vladika, pokrenuti su postupci zbog krivičnih djela veleizdaje i drugih oblika saradnje sa ruskim agresorom i okupatorom.

U odnosu na Crnu Goru, Kremlj je, preko Moskovske patrijaršije, koristio proteklih godina UPC (MP) kao najistaknutiji instrument za sprovođenje geopolitičkih ciljeva:

– delegacija UPC (MP), predvodio je Onufrij Berezovski, učestvovala je u tzv. protestnoj litiji s Amfilohijem Radovićem 29. februara 2020. u Podgorici; delegacija UPC (MP) bila je 4-5. septembra 2021. u Podgorici tokom nasilnoga ustoličenja Joanikija Mićovića u područnom ogranku Crkve Srbije; UPC (MP) odlikovala je Mićovića, a u martu 2020. on je bio gost ove jerarhije u Ukrajini…

Izvor: Antena M

Komentariši