Svečani početak rada fondacije “Sula Radov”

Danas je u Komanima, u organizaciji Fondacije “Sula Radov” održana SVEČANA SKUPŠTINA FONDACIJE, uz prisustvo preko 300 gostiju i poštovalaca dijela i nasljeđa Sule Radova.

Fondacija “Sula Radov” formalno je osnovana 21.06.2023. godine na Osnivačkoj Skupštini u Podgorici, sa ciljem očuvanja zaostavštine crnogorskog senatora, kapetana i mudraca Kostadina – Sule Radova Radulovića (1790 – 1872) te afirmacije i unapređenja istorijskih, kulturnih i prirodnih dobara njegovog zavičaja – Katunske nahije i Komana.

Otvarajući Svečanu Skupštinu predsjednik Skupštine Fondacije prof. dr Branislav Radulović istakao je ponos da Fondacija nosi ime Sula Radov koji je još za života bio prepoznat kao “crnogorski Sokrat” i vremenom postao simbol za etiku, kulturu, tradiciju i narodni duh Crnogoraca, te ostao upamćen kao mudar čovjek, pravednik i narodni sudija.
Posebno je izrazio zadovoljstvo što je svečana Skupština održana na tradicionalnom mjestu okupljanja Katunjana i Komana, na kojem je Sv. Petar Cetinjski pričestio crnogorsku vojsku 1796. godine pred bitku na Krusima i gdje je 1873. godine počela sa radom jedna od prvih škola u Crnoj Gori.

U okviru službenog programa prof. dr Miomir Jovanović, predsjednik Fondacije prestavio je Program rada Fondacije za period 2023-27 godina i prisutne upoznao sa budućim aktivnostima Fondacije.
Cvetko Radulović, potpredsjednik Senata Fondacije govorio u svojoj nadahnutoj riječi o bogatoj istoriji Komana i značaju Sule za tradiciju i istoriju ovog kraja.

Prigodnu besjedu, na poziv organizatora, o Suli Radovom, kao narodnom pravedniku i mudracu, održao je prof. dr Mladen Vukčević, profesor ustavnog prava, koji je posebno tretirajući Suline izreke, ukazao na njihov značaj za razvoj običajnog prava i osjećaja za pravicom kod Crnogoraca, uz zahvalnost da je imao privilegiju biti pozvan i uzeti učešće na skupu posvećenom takvoj ličnosti kakav je bio Sula Radov.

Svečanoj Skupštini Fondacije prisustvovali su brojni gosti i mještani iz Komana, Bandića i Zagarača, a od strane organizatora posebno su pozdravljeni predsjednik Ustavnog suda Crne Gore g. Šćepanović i gradonačelnica Podgorice prof. Injac. Takodje, pozdravljeni su prestavnici ministarstva kulture i Prijestonice Cetinje, te predstavnici Udruženja Crnogoraca Opštine Kula iz Vojvodine.

U okviru kulturno-umjetničkog programa, koji je pratio održavanje Svečane Skupštine Fondacije, glumac CNP Slobodan Marunovića podsjeto je na mudre izreke i anegdote vezane za Sulu Radova, a folklorni ansambl KIC-a “Budo Tomović” izveo je splet igara iz stare Crne Gore.

U muzičkom dijelu programa nastupili su i zvodjači crnogorske pjesme Tanja Radulović Šeter i Dejan Škuletić, te Jasna Stijepović i Bozidar Radulovic, guslar.

Program Svečane Skupštine i prateći kulturno-umjetnički program vodio je Brano Kadić.

Please follow and like us:
Pin Share

Related posts

Leave a Comment