Ovo su sve predate kandidature za predsjedničku trku

Nakon sinoćnjeg isteka roka, poznato je kako će na predstojećim predsjedničkim izborima građani odlučivati između najviše sedam kandidata.

Rok istekao u ponoć

Formalno, naime, postoji mogućnost da ih bude i manje – s obzirom na to da Državna izborna komisija danas treba da potvrdi još četiri kandidature.

Šest kandidata predložiče su političke stranke, i to Demokratska Crna Gora, Demokratska partija socijalista, Demokratski front, Evropa sad, Socijaldemokratska partija i Ujedinjena Crna Gora.

Među njima, jedan je kandidat već bio predsjednik, i to aktuelni – Milo Đukanović (DPS), Njih dvoje po jednom su već učestvovali na predsjedničkim izborima – Draginja Vuksanović-Stanković (SDP) i Andrija Mandić (DF).

Trojica stranačkih kandidata prvi put će učestvovati u predsjedničkoj trci, a i partije koje ih predlažu prvi put će imati svog aduta na izborima za šefa države – u pitanju su Aleksa Bečić (Demokrate), Jakov Milatović (Evropa sad) i Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora).

Najzad, kasno sinoć, dokumentaciju i potpise predao je i nezavisni kandidat Jovan Radulović, kojeg je predložila grupa građana.

Doduše, formalno još ima šanse i za nezavisnog kandidata Željka Matijaševića, no rok da skupi 8.101 potpis ističe danas – a prilikom predaje kandidature on niti je priložio potrebna dokumenta, niti potpise.

Foto: PA

Vuksanović-Stanković tako je i dalje ostala jedina žena koja je od 1990. do danas bila kandidatkinja za predsjednicu države.

Ne bude li odbačenih prijava, onda će na ovim izborima učestvovati identičan broj kandidata kao i 2018. godine, što je više u odnosu na 2013. i 2008. godinu.

Biće ovo i izbori na kojima će pravo glasa imati najveći broj punoljetnih građana do sada.

Prvi krug izbora zakazan je za 19. mart, a bude li potrebe, drugi slijedi 2. aprila.

Analitika

Komentariši