PEN centar: Joanikije II pokazao da je realizator ruskih uticaja na Zapadnom Balkanu i promoter govora mržnje

”Umjesto da se jasno očituju o negativnome političkom uplitanju Beogradske patrijaršije koja od 2020. usmjerava političke procese u Crnoj Gori, formira ili odobrava vlade te ostvaruje presudni uticaj na sve tri grane vlasti, predstavnici zapadnih saveznika u Crnoj Gori Beogradskoj patrijaršiji i njezinim štićenicima iskazivali su puno poštovanje, podršku, a nerijetko i direktnu pomoć u ostvarivanju njihovih ciljeva, koji nikad nijesu bili duhovne, već strogo političke prirode”, ističu iz Crnogorskoga PEN-a. 

Aktuelno

Crnogorski PEN centar oglasio se danas ukazujući na štetne posljedice političkog djelovanja mitropolita Beogradske patrijaršije Joanikija II.

Iz PEN-a su podsjetili su da je prije godinu dana Evropski parlament usvojio je rezoluciju u kojoj je osudio nastojanja Rusije da koristi etničke tenzije na Zapadnome Balkanu s ciljem „rasplamsavanja sukoba i podjela“ što može destabilizovati cijeli region.

Kako dodaju, kao promotera Rusije u regionu EP je prepoznao „pravoslavnu crkvu u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini“, odnosno Beogradsku patrijaršiju, upozoravajući na njenu instrumentalizaciju čime se „sije razdor među lokalnim stanovništvom“ te „razvija pristrasno pisanje istorije i promovisanje antievropskih programa.“

Ukazuju i da to što je Evropski parlament precizno identifikovao Beogradsku patrijaršiju kao jednoga od ključnih ruskih proksija na Balkanu, gotovo da nije ostavilo nikakvoga traga na odnos crnogorskih vlasti i diplomatskih predstavnika EU prema djelovanju Beogradske patrijaršije u Crnoj Gori.

„Umjesto da se jasno očituju o negativnome političkom uplitanju Beogradske patrijaršije koja od 2020. usmjerava političke procese u Crnoj Gori, formira ili odobrava vlade te ostvaruje presudni uticaj na sve tri grane vlasti, predstavnici zapadnih saveznika u Crnoj Gori Beogradskoj patrijaršiji i njezinim štićenicima iskazivali su puno poštovanje, podršku, a nerijetko i direktnu pomoć u ostvarivanju njihovih ciljeva, koji nikad nijesu bili duhovne, već strogo političke prirode“, ističu iz Crnogorskoga PEN-a.

Bez nedvosmislenih reakcija i osuda, kako dodaju, prošle su sve aktivnosti mitropolita Beogradske patrijaršije Joanikija II – od ustoličenja u Cetinjskome manastiru koje je pratila brutalna represija protiv nenasilnih demonstranata, osnivanja militantnih crkvenih bratstava povezanih s ruskim organizacijama,preko negiranja crnogorske nacije, nazivanja Crne Gore „malom Ukrajinom“, promovisanja putinovske ikonografije na događajima upriličenim u organizaciji Beogradske patrijaršije, pa sve do izjava Joanikija II da je Ukrajinu stigla božja kazna zbog grehova i odlazaka u Rusiju đe je iskazivao poniznost i divljenje Putinovome patrijarhu Kirilu uz molitve za Moskovsku patrijaršiju, ruski narod i državu.

Da su Beogradska patrijaršija i njen namjesnik za Crnu Goru Joanikije II najdosljedniji izvršioci ruske politike na Zapadnome Balkanu, kako napominju iz PEN-a, potvrđuju i njihovi najnoviji postupci.

„Crnogorska filijala Beogradske patrijaršije uoči predśedničkih izbora pozvala je vjernike na glasanje, jasno targetirajući i stigmatizujući proevropske kandidate kao odgovorne za podjele i krizu te pozivajući direktno da se glasaju kandidati čija je politika podređena interesima Beogradske patrijaršije“, napominju iz PEN-a.

Upozoravaju da je ovakvo direktno uplitanje jedne organizacije koja sebe smatra vjerskom u politički život jedne nezavisne države nezabilježeno među državama koje pretenduju na status demokratskih i sekularnih društava.

„No to predstavlja kontinuitet djelovanja Beogradske patrijaršije koja je sve svoje snage na posljednjim parlamentarnim i docnijim opštinskim izborima upregla kako bi antizapadne snage osvojile vlast, pri čemu njeni prelati nijesu prezali ni od proklinjanja birača koji podrže prozapadne političke strukture“, podsjećaju iz PEN-a.

Prema njihovim riječima, ostrašćena stigmatizacija i dehumanizacija onih koji su u percepciji Beogradske patrijaršije ocijenjeni kao neprijatelji nije samo u suprotnosti s ponašanjem jedne vjerske organizacije u savremenom društvu, već je u suprotnosti i s principom na koji se pozivaju kroz „riječi Gospodnje“ da „ljubimo jedni druge i međusobno brinemo jedni o drugima“.

„Zloupotrebljavajući svoju poziciju mitropolit Joanikije je u istome danu kad je Beogradska patrijaršija pozvala na izlazak na izbore, ocijenio neprihvatljivim „francusko-njemački sporazum o Kosovu“. U maniru zadrtoga antievropejca i ksenofoba, mitropolit Joanikije iznio je optužbe na račun francuskih i njemačkih vojnika u okviru KFOR-a na Kosovu, a iskoristio je priliku da po ko zna koji put iskaže svoje šovinističke stavove prema kosovskim Albancima imenujući ih „šiptarskim teroristima“, ističu iz Crnogorskoga PEN-a.

Ovim je svojim javnim nastupom, kako dodaju, mitropolit Joanikije II pokazao ne samo da je realizator ruskih uticaja na Zapadnome Balkanu koji su usmjereni na izazivanje konflikata u regionu, već je demonstrirao i da je promoter govora mržnje koji dijeli crnogorsko društvo u uvodi ga u zonu konstantne nestabilnosti i prijetnji sukobima.

„Crnogorski PEN centar oštro osuđuje govor mržnje i političko djelovanje Beogradske patrijaršije i mitropolita Joanikija II čiji je cilj izazivanje podjela i destabilizacija Crne Gore i regiona te poziva nosioce vlasti, predstavnike civilnoga sektora i predstavnike diplomatskoga kora da se oglase povodom anticivilizacijskoga i huškačkoga djelovanja Beogradske patrijaršije u Crnoj Gori, koja u kontinuitetu promoviše ksenofobiju, šovinizam, kulturrasizam te ruske političke interese u regionu“, zaključuju iz PEN-a.

Komentariši