Picula: Predsjednički izbori jedni od važnijih od sticanja nezavisnosti, kriza ne jenjava

Od sticanja nezavisnosti 2006. godine, predstojeći predsjednički izbori jedni su od važnijih, kazao je za Novu izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula. Smatra da bi bilo najkorektnije prema građanima da se nakon predsjedničkih održe i vanredni parlamentarni izbori.

Komentarišući sve češće priče o rekonstrukciji postojeće Vlade, Picula smatra da je parlamentarna većina za to izgubila mogućnost.

Izbori koji nas očekuju za sedam dana nesumnjivo će pokazati temeljnu političku opredijeljenost građana, mišljenja je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru.

U poslednjih 17 godina smatra da su ovi izbori jedni od važnijih.

“Ovo će sigurno biti jedni od najvažnijih izbora održanih u Crnoj Gori još od referenduma o samostalnosti. Događaji u protekle dvije i po godine od zadnjih parlamentarnih izbora, pogotovo nakon ruske invazije na Ukrajinu, nažalost su zaoštrili tradicionalne podjele u crnogorskom društvu. A budući da crnogorski Ustav predviđa važnu ulogu instituciji predsjednika države, ovi će izbori stoga nesumnjivo pokazati trenutno raspoloženje biračkog tijela, odnosno njegovu temeljnu političku orijentaciju. Dakle ovo su vrlo važni izbori”, ističe Picula za Novu.

Politička kriza u Crnoj Gori, smatra Picula, nije uticala na stav građana kada je u pitanju put ka Evropskoj uniji.

“Ali je drugo pitanje kako će se, u kojoj mjeri takvo raspoloženje preslikati i na rezultate izbora. Mislim da profil kandidata za dužnost predsjednika dobro pokriva cijeli politički spektar. Dakle na biračima je da odluče čiji program žele podržati”, kazao je Picula.

Smatra da politička kriza ne jenjava, a napetost se, kaže, odražava prije svega preko odnosa u postojećem parlamentu.

Ovakav sastav, kaže Picula, ne može već dugo vremena dati ali ni održati podršku nekoj stabilnoj i funkcionalnoj vladi.

“Nema nikakve sumnje da je situacija koja je postojala nakon posljednjih parlamentarnih izbora 2020. u odnosu na ovu sadašnju situaciju ipak bitno drugačija. Okolnosti su se značajno promijenile od unutrašnjih preko regionalnih do globalnih, zato smatram da bi bilo optimalno da se nakon ovih redovnih predsjedničkih izbora ubrzo sprovedu i izvanredni parlamentarni izbori. Mislim da bi to bilo najkorektnije i prema građanima”, istakao je Picula.

Iako je postojeća vlada izgubila povjerenje poslednjih dana sve se više govori o njenoj rekonstrukciji. Prema mišljenju Picule, ovaj sastav parlamentarne većine je za to izgubio mogućnost.

“Skupština potvrđuje vladu, odnosno mandat izvršnoj vlasti, a tehnička vlada bi trebala biti samo prelazno rješenje jer je vlada izgubila povjerenje skupštine kao i ona prije nje. I zato mislim da ovaj sastav skupštine u tom pogledu iscrpio svoje mogućnosti da potvrdi neku novu stabilniji vladu sposobnu da rješava strukturne probleme”, ocijenio je Picula za Novu.

“Partnerstvo Crne Gore sa drugim članicama NATO-a i državama članicama Evropske unije temelji se na dobro poznatim vrijednostima i standardima. Sve ono što bi eventualno dovelo u pitanje tako definisanu saradnju može izazvati posledice”, zaključio je Picula.

CDM

Komentariši