Picula stiže u Crnu Goru 16. marta, kao šef misije za posmatranje izbora

Tonino Picula će kao izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru biti i šef misije EP-a koja će posmatrati sprovođenje predsjedničkih izbora u Crnoj Gori 19. marta ove godine., saopšteno je iz njegove kancelarije.

Sedmočlana misija Evropskog parlamenta u Crnu Goru stiže u četvrtak 16. marta. U Podgorici će održati sastanke s Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju OSCE/ODIHR, stalnom predstavnicom Earopske unije u Crnoj Gori kao i s ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanim u Crnoj Gori, te drugih međunarodnih organizacija u Crnoj Gori, kao što je misija Vijeća Evrope. 

“Izbori koji se za nešto više od dvije sedmice održavaju u Crnoj Gori zasigurno će biti obilježeni polarizacijom koja već više od dvije godine paralizuje politički život najnaprednije zemlje kandidatkinje za članstvo u EU. Na nama je kao misiji da pratimo legalnost sprovođenja izbora, kao i okolnosti njihovog sprovođenja”, najavio je Picula. 

S predstavnicima lokalnih i međunarodnih organizacija Picula i članovi misije održaće i sastanak na teme izbornog zakonodavstva i praćenja sprovođenja izbornog procesa, s kojima će analizirati i kampanje kandidata, kao i medijsko praćenje izbora. 

Također, susrešće se s kandidatima za predsjednika ili predsjednicu Crne Gore.

Na sami dan izbora, posmatraće sprovođenje izbora u Podgorici. 

S kolegicama i kolegama iz Vijeća Europe i OSCE/ODIHR, u ponedjeljak poslije izbora održaće sastanak s preliminarnom analizom rezultata, a nakon toga i zajedničku konferenciju za medije na kojoj će dati ocjenu sprovedenih izbora. 
Antena M

Komentariši