“Podvojena ličnost” – Rusija odgovorila SAD-u: Pokušajte da zamijenite “BiH” sa “Srbija”, “Republika Srpska” sa “Kosovo”….

Oslobođenje

Portparolka ruskog ministarstva vanjski poslova osvrnula se na izjavu Pricea koji je rekao da će Washington “nastaviti da podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i pozivati na odgovornost one koji teže da potkopaju institucije BiH i Dejtonski sporazum”

Pristup State departmenta suverenitetu Srbije i BiH podsjeća na podvojenu ličnost, istakla je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova, komentarišući izjavu šefa pres službe State departmenta Neda Pricea o Dejtonskom sporazumu.

Zaharova se osvrnula na izjavu Pricea koji je rekao da će Washington “nastaviti da podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i pozivati na odgovornost one koji teže da potkopaju institucije BiH i Dejtonski sporazum”.

– Nevjerovatno. Nede, pokušajte da zamijenite “BiH” sa “Srbija”, “Republika Srpska” sa “Kosovo”, Dejtonski sporazum sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244 i dobićete dijagnozu – podvojena ličnost, navela je Zaharova na svom profilu na Telegramu.

Ona je navela da je Vašington suprotno odluci Savjeta bezbjednosti UN 2008. godine priznao nezavisnost Kosova čime je narušio teritorijalni integritet i suverenitet multinacionalne Srbije.

Podsjetimo, američki State Department se oglasio povodom posljednjih izjava predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika kojima je zaprijetio otcjepljenjem RS-a.

Sjedinjene Američke Države odbacuju komentare predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od 9. marta, u kojima je nastojao da potkopa Ustavni sud Bosne i Hercegovine i iznio višestruke prijetnje o otcjepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz State Departmenta.

U saopćenju se dodaje da Član 3 Dejtonskog ustava jasno kaže da Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH.

Poručeno je da SAD čvrsto stoje uz narod BiH na putu euroatlantskih integracija i jačanju državnih institucija.

Također su istakli da su separatistička retorika i prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu neodgovorne, opasne i štetne za napredak BiH ka daljim euroatlantskim integracijama.

“Obavezujemo se da ćemo nastaviti podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, te smatrati odgovornim one koji nastoje potkopati institucije BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Naša predanost je čvrsta, a Sjedinjene Američke Države neće odustati od naroda Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz State Departmenta.

Komentariši