Populistička obećanja vlasti sada dolaze na naplatu

Sve što se dešava u Crnoj Gori je jako zabrinjavajuće iz razloga što je ta država važila za najrazvijeniju zemlju Balkana koja je na sigurnom putu ka EU, da bi sada došla u ovu situaciju. Postali smo skeptični i ima zvaničnika u EU koji ozbiljno razmišjaju o tome da se dalji put ka EU zablokira dok se ne srede osnovna pitanja u Crnoj Gori

Razgovor: Josip Juratović, poslanik njemačkog Bundestaga

Poslanik njemačkog Bundestaga Josip Juratović kazao je da je Crna Gora od zemlje koja je važila za najnapredniju na Balkanu, dovela pojedine zvaničnike u EU do toga da razmišljaju da blokiraju njen put dok se stvari u zemlji ne srede. Juratović, sa kojim smo razgovarali tokom njegove prošlonedjeljne posjete Podgorici i zemljama Balkana, kazao je da je aktuelna vlast dobila glasove građana na populističkim obećanjima, te da problem nastaje sada, kada ta populistička obećanja treba ostvariti.

Posjetili ste nekoliko zemalja Zapadnog Balkana prethodnih nekoliko dana. Kakav je Vaš utisak, kao nekog ko potiče sa ovih prostora, a opet stvari posmatra izdaleka?

JURATOVIĆ: Ja sam sad već 18 godina u njemačkom Bundestagu, a angažovan sam politički od 82. godine. Tako da sam sve te epohe od tada relativno ili intenzivno politički pratio i logično osamdesete godine u bivšoj Jugoslaviji, a onda devedesete i ratna zbivanja. U regionu se dosta toga promijenilo za to vrijeme.

Nabolje ili nagore?

JURATOVIĆ: Što se tiče kvaliteta života da li je bolje, ne bih mogao reći ali u svakom slučaju kroz politička zbivanja neke stvari su se promijenile nagore. Dakle, gore u tom smislu da bivša eks-Ju, koja se raspala kako se raspala, gledajući politički i u globalnim razmjerama sa one razine je bila država gdje je bilo donekle mirno, ljudi su mirno živjeli. Možda ne u izobilju, ali nekako slobodnije i lagodnije. Ona država je imala značaj u svijetu i tako se i gledalo na njene državljane. I to sam jako dobro mogao osjetiti, da sam sa onim pasošem mogao putovati po cijelom svijetu što danas djelovi te države ne mogu. Jedan dio je ušao u EU i tu se vidi značajna razlika, ali logično ima to još uticaja, te refleksije sa jugoistoka ali ipak se osjeća dobar razvoj, neki napredak i društveni politički napredak. Nažalost, šest zemalja ako se uzme i Albanija, koja tada nije bila u sastavu Jugoslavije, često imam osjećaj da su zemlje – dva koraka naprijed jedan nazad. Sve se presporo kreće i jedno mi nedostaje a to je svijest da demokratski društveni poredak traži i učešće u kreiranju društva, ali na temeljima demokratskih vrijednosti. Ovdje su postale neke nove vrijednosti koje manje – više odlučuju politički. Nacionalna pitanja i vjerska pripadnost su u modernom demokratskom svijetu nešto marginalno, a ovdje su nešto prioritetno. Sa druge strane su vitalne stvari za život- obrazovanje, zdravstvo, socijalna sigurnost, ekonomski razvoj i sve ostalo ovdje margina.

Koga krivite za to? Političke elite, narod ili sve pomalo?

JURATOVIĆ: Vidite, uvijek se kaže političke elite su krive, ali imate jedno pravilo a to je da su političke elite odraz naroda. On ih je birao on ih toleriše ili ne toleriše ali ne mijenja, dakle ipak se mora društvena svijest koncipirati tako da u društvu prioritet bude kakav život imamo i kako ćemo na najbolji način kreirati budućnost nas i naše djece. Moja generacija je u jednom određenom periodu totalno zakazala, nije shvatila jedno što je meni bilo jasno kao političkom omladincu – da za život trebate dvije stvari, dobro obrazovanje, kvalifikacije, ali isto tako trebate i urediti društvo kojem živite. To društvo ne pada sa neba i onoliko koliko se društvo zalaže, takvo će društvo biti.

Sastali ste se sa crnogorskim zvaničnicima. Kakve poruke ste im prenijeli, imajući u vidu krizu koja je aktuelna u zemlji?

JURATOVIĆ: Ja sam predsjednik parlamentarne skupine za regiju. Naš cilj je izgraditi saradnju sa parlamentarcima. Mi parlamentarci smo prije svega predstavnici biračkog tijela koje nas je biralo. Ključno za sve demokrate je da poštuju demokratska pravila igre, demokratske principe i vrijednosti. Demokratske vrijednosti i nacionalizam se nikako ne poklapaju. Nacionalizam je suprotnost svakog demokratskog sastava jer nacionalizam dijeli ljude i na kraju krajeva ruši zajednicu umjesto da je stvara.

Primjećujete li snažni porast nacionalizma u Crnoj Gori?

JURATOVIĆ: Nijesam bio u Crnoj Gori dugo pa ne mogu govoriti da li toga ima među građanima, ali se dosta pročulo po Evropi o podjelama. I mi gledamo na televiziji šta se dešava i na kraju je sve to jako zabrinjavajuće iz razloga jer je Crna Gora važila za najrazvijeniju zemlju Balkana koja je na putu ka EU, da bi sada došla u ovu situaciju…. Postali smo skeptični i ima činilaca u EU koji ozbiljno razmišljaju o tome da se dalji put ka EU zablokira dok se ne srede osnovna pitanja u Crnoj Gori.

Koliko je ta prijetnja realna?

JURATOVIĆ: U EU i pošto smo demokrate, prije nego dođemo sa bilo kakvim mjerama nekoga blokirati, dajemo šansu, nudimo pomoć, gledamo da se što bolje spriječi ta blokada. I to na neki način se nekima čini da smo spori, neodlučni, to nije tačno nego je naš princip davanje šansi traženje rješenje. Ali isto tako kad dođemo do jedne tačke, kada ne vidimo mogućnost daljeg dijaloga onda se usvajaju mjere.

Djeluje li Vam, ipak, da vlasti ne uzimaju za ozbiljno ono što im poručujete?

JURATOVIĆ: Svaka promjena donosi nove ljude koji se tek moraju uhodati, dokazati. To je okej i to im se mora tolerisati, ali ja sam mišljenja da je posrijedi jedan drugi problem – problem da su se glasovi u biračkom tijelu skupljali, davali u odnosu na teme nacionalizma, vjerskih interesa. To su populistički glasovi sa kojm ništa ne kogu početi u EU. Problem je nastao, što su te glasove skupljali populistički, na bazi populističkih obećanja, a sada moraju ispuniti ta obećanja. I to je najveći problem, kroz populizam su sebi stavili lance na noge.

Kroz ovaj razgovor kazali ste da ste vjernik. Kako su Vam, kao vjerniku, izgledali nedavni događaji u Crnoj Gori, kada je bila tanka granica između vjere i politike?

JURATOVIĆ: Ispričaću vam ovo. Došla je jedna delegacija u Njemačku prije godinu i imala razgovor sa mnom. Delegacija iz Ministarstva vanjskih poslova. I čovjek mi se predstavi i kaže: ,,Mi smo vlada 12 apostola“. To je bila jedna poruka. Druga poruka je bila – nas parlament ne interesuje, mi smo vlada. Takvu glupost ja ne mogu opisati kako može to neko reći. Ako neko ide negdje u svijet neka zna kako taj svijet funkcioniše, pa će već nekako ublažiti situaciju. Vlada 12 apostola to je za mene kao vjernika uvreda. Apsolutna uvreda. To je uvreda za svakog vjernika. Parlament njega ne zanima, oni su vlada. Vlada i ministarstva su izvršni organ demokratskog sistema – parlamenta. Parlament daje smjernice vladi, parlament usvaja mišljenja. Kad vam neko tako dođe u ulozi ministra onda vam je sve jasno o toj vladi i o toj državi. Moram jedno reći – imam puno prijatelja vjernika različitih vjera, cijenim svakog vjernika i pravi vjernik pravoslavac i katolik i musliman je moj brat, ali ne može se jedno i to osuđujem – i katolika i pravoslavca, da moju vjeru instrumentalizuje u političke svrhe. Političke svrhe vjere, to je izdaja vjernika. Vjerske institucije nemaju šta da traže u politici.

Kako onda gledate na učešće SPC u političkom životu Crne Gore?

JURATOVIĆ: Crkva nema šta da se miješa u politička pitanja. Oni mogu kao institucija imati svoje interese po pitanju imovine, to je sve u redu, to mogu sa vladom raspravljati. Ali kao vjernici obmanjivati javnost u političke svrhe, to je izdaja svake vjere. Kad se crkva i vjera miješaju u politička pitanja onda sam kao vjernik duboko povrijeđen.

Da li ste pratili izbor kandidata za sudije Ustavnog suda, i kako Vam je izgledao taj, na kraju, politički dogovor?

JURATOVIĆ: Ustavni sud je čuvar Ustava. Nema političke opredijeljenosti, Ustavni sud moraju činiti kvalifikovani pojednici, profesionalci, koji naše djelovanje parlamentaraca, vlade, moraju motriti da li je ono usklađeno sa ustavom zemlje. Nema veze sa ,,naši i vaši“, tu nema ,,naših i vaših“, imate profesionalce, jer nemate naš i vaš ustav. Oni ne smiju biti politički opredijeljeni, oni mogu doći iz politike, ali odluke se moraju donositi shodno Ustavu.

Bliže se predsjednički izbori. Kakvu političku figuru biste voljeli da vidite na čelu ove države?

JURATOVIĆ: Htio bih vidjeti čovjeka koji je predsjednik države, koji se ne miješa u svakodnevnu politiku, čovjek koji Crnu Goru srcem i dušom predstavlja prije svega svojim ponašanjem, u najboljem svjetlu kako unutra tako i van. To mora biti osoba koja je pozitivni autoritet svima, koga moraju poštovati svi. Ne smije se politički stavljati na jednu ili drugu stranu, iako naravno može dolaziti iz određene političke partije. I Štajnmajer je socijaldemokrata. Predsjednik države treba biti predsjednik svih građana i on predstavlja te građane u moralno etičkom svjetlu koje je za poštovanje i za unutra i van.

Pobjeda

Komentariši