POSTUPAK PROTIV JOANIKIJA ZA PRIKRIVANJE PEDOFILIJE: Tužiteljka u beogradskom tužilaštvu saslušala Jovanovića, nije mu dozvoljeno da ponovo da iskaz u Podgorici

Prilikom ovog davanja iskaza prezentovani su novi dokazi ali i nova imena sveštenika koji, naglašava Olenik, i sada učestvuju u organizovanoj pedofiliji unutar Crkve Srbije

Aktuelno

Bivši sveštenik Bojan Jovanović, inače i sam žrtva pedofilije unutar Crkve Srbije danas je dao drugi i dopunjeni iskaz tužiteljki Danki Ivanović-Đerić u Beogradu u postupku koji se vodi protiv Joanikija Mićovića i takozvane SPC pred Višim državnim tužilaštvom u Podgorici zbog sumnje da su izvršili krivično delo Obljuba sa djetetom iz člana 206. st. 1, Krivičnog zakonika Crne Gore, kazao je za Gradski portal advokat Jovanovića Aleksandar Olenik.

Tužiteljka Ivanović-Đerić, objašnjava, morala je da doputuje u Beograd i u prostorijama beogradskog tužilaštva sasluša Jovanovića jer mu nije dozvoljeno da ponovo da iskaz u Podgorici.

“Naime, prvo su gospodina Jovanovića tokom ljeta prošle godine službenici BIA više sati držali na granici kada su mu prijetili da o ovome ne smije da govori nikome, da prije nego što krene preko granice mora njima da se javi i sl. Nakon toga smo pokušali da novi i dopunjeni iskaz damo srpskom tužiocu koji je trebao samo da ga dostavi crnogorskom. Međutim, u materijalima koji su stigli u Više državno tužilaštvo nedostajalo je više od 90% izjave, prezentovanih dokaza i ostalog materijala. Zato je jedini način bio da tužiteljka Ivanović Đerić doputuje u Beograd i da ovde sama preuzme sav materijal,” ističe Olenik.

Aleksandar Olenik

Prilikom ovog davanja iskaza prezentovani su novi dokazi ali i nova imena popova koji, naglašava Olenik, i sada učestvuju u organizovanoj pedofiliji unutar Crkve Srbije.

Podsjetimo, podgoričko Više tužilaštvo je u maju prošle godine pokrenulo izviđaj protiv MCP i njenog direktora Jovana Joanikija Mićovića, zbog navodnog prikrivanja pedofilije.

Jovanović je već jednom, 4. jula, po zamolnici podgoričkog Višeg državnog tužilaštva saslušavan u beogradskom Višem javnom tužilaštvu duže od tri sata, a njegov iskaz je audio-vizuelno snimljen i sa transkriptom dostavljen tužilaštvu u Podgorici, koje je i pokrenulo izviđaj.

Podsjetimo, portal Aktuelno već gotovo dvije godine piše o pedofiliji u SPC i ulozi Mićovića i njegovih funkcionera u prikrivanju pedofilije.

Portal Aktuelno je 2020. godine objavio seriju od tri teksta u kojima smo predočili javnosti kako je SPC u Crnoj Gori na čelu sa Amfilohijem i aktuelnim mitropolitom Joanikijem prikrivala slučajeve pedofilije, pokušavala da ih koristi za političke obračune unutar crkve.

Takođe smo pisali kako su se na teritoriji Crne Gore skrivali opasni članovi kriminalne organizacije zaodjenuti u mantije SPC, na čelu sa glavnim makroom Stamatovićem.

Bivši đakon SPC Bojan Jovanović, u maju prošle godine na promociji svoje knjige “Ispovest Kako smo ubili Boga” je otvoreno optužio Joanikija Mićovića da je prikrivao slučajeve pedofilije. 

I sam Jovanović bio je na meti pedofila u crkvi. Pokušao je da ga seksualno zlostavlja nekadašnji zloglasni episkop Zvorničko-tuzlanske eparhije (BiH) Vasilije Kačavenda koji je ukazom SPC 2012. penzionisan.

Komentariši