Predlažemo – dok su Jakov i Dritan u Njujorku neka Joanikije čuva rupu

piše: Radmila Tomović

U ovom našem malom dijelu dunjaluka kraj avgusta i početak septembra, posvećeni su, kako Joanikije zapovijeda evo treću godinu, obilježavanju godišnjice od istorijske pobjede nad neprijateljem koji je ciljano, jedan dio stanovništva, tri decenije držao u lancima, bio i mučio, prebijao i noge i ruke i vadio im oči čarne…

A, ove godine, svi oni koji su preživjeli gorepomenutu golgotu, baš su imali puno razloga za slavlje. Agenda full. Skoro. To što su stigli pobucali su, razbucali, urnisali, razgradili, dokrajčili, ponizili, zakrvili, uhapsili, rašćerali…

Ali, avaj… Za prekaljene borce, prvoborce, nosioce spomenica, ideologe i simpatizere, narodne tribune, pesnike i palamude, učesnike Prvog litijaškog ustanka – jednom riječju cvijet emancipatorske misli i pokreta, slavlje jok. Nema se kad od džapanja, svađanja, tužakanja, vrijeđanja, zapošljavanja i otpuštanja, smute i spletkarenja. Sve u svemu ophrvale ih ekonomske teme.

Nema odmora, dok traju Sodoma i Gomora i podjela plijena!

E, sad da se fokusiramo na gorući problem. Šta ćemo s rupom? Jakov i Dritan odoše u Njujork, ko će da je čuva? Ko da je nadzire? Kome vjeruju?

Ponešen nervom iskusnog forenzičara, Dritan je već napravio izviđaj… Sve je razjasnio i objasnio. Dobro je izgazio, prepipkao i rasprčkao… Prisvojio. Dritanova „rupa pravde“. Pa, kome da je prepusti?

Nema kome do Joanikiju. Ili nekom Joanikijevom kolegi. Uživaju apsolutno povjerenje i što je najvažnije imaju iskustvo. Kad upravljaju rudnikom, mogu vala da savladaju i jednu rupu. Pa, ne no je li!?

Antena M

Please follow and like us:
Pin Share

Related posts

Leave a Comment